Klaas Dijkhoff krijgt de voorzittershamer van zijn voorganger Halbe Zijlstra ANP

Klaas Dijkhoff is de nieuwe fractievoorzitter van de VVD. Hij was de enige kandidaat en vandaag werd hij gekozen.

Dijkhoff is de opvolger van Mark Rutte, die sinds de verkiezingen van maart de fractie officieel heeft geleid. Rutte combineerde die functie de afgelopen maanden met het premierschap, maar wordt nu weer fulltime premier. In de praktijk leidde Halbe Zijlstra de fractie.

Dijkhoff is sinds begin deze maand minister van Defensie. Hij volgde zijn partijgenoot Hennis op, die opstapte in de nasleep van het mortierincident in Mali. Daarvoor was hij 2,5 jaar staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Ook in die functie volgde hij tussentijds iemand op: hij kwam in maart 2015 in de plaats van staatssecretaris Teeven, die aftrad in verband met de 'bonnetjesaffaire'.

Als staatssecretaris kreeg Dijkhoff te maken met de toestroom van vluchtelingen. Hij kreeg toen van veel kanten lof voor zijn "nuchtere en koelbloedige" aanpak.

De jurist Dijkhoff zat van maart 2010 tot 2015 ook al in de Kamer. Meteen nadat hij was gekozen, zei hij dat hij graag wil meehelpen het regeerakkoord uit te voeren. "Daar zit veel van ons in. Ik wil ook laten horen waar de VVD voor staat en wat je aan ons hebt. Dat kan wat uitgesprokener als fractievoorzitter dan wanneer je namens het kabinet als bewindspersoon optreedt."

STER reclame