ANP

Geef vrachtwagens een eigen rijstrook op de snelweg en verbeter het openbaar vervoer op trajecten waar veel files voorkomen. Dat zijn de belangrijkste suggesties van ANWB-leden om het fileprobleem op te lossen.

De organisatie vroeg aan ongeveer 17.000 leden om met verbeterpunten te komen voor de drukte die zij elke dag op de weg meemaken. Ook 150 medewerkers van de Wegenwacht brachten ideeën in.

Op basis van alle suggesties stelde de ANWB een tienpuntenplan samen, dat vandaag onder de naam Maak Nederland Filevrij door directeur Frits van Bruggen wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.

Van Bruggen erkent dat veel punten niet van de ene op de andere dag te realiseren zijn. "Als we vrachtwagens een rijstrook willen geven met daarnaast twee stroken voor personenauto's, betekent dat dat veel snelwegen moeten worden uitgebreid naar minimaal zes stroken."

Ook zijn veel aanbevelingen niet nieuw. "Een aantal punten worden al heel lang genoemd als oplossing. Maar dit is wat onze leden hebben voorgesteld en wij vinden het heel mooie oplossingen."

Knelpunten

Vorig jaar vroeg de organisatie zijn leden op welke knelpunten zij de grootste verkeersdrukte ervaren. Dat leverde bij elkaar meer dan 4000 knelpunten op, waarvan de A4 tussen Den Haag en Leiden en de A2 tussen Eindhoven en Weert het meest werden genoemd.

Ook die punten werden aangeboden aan de Tweede Kamer, in de hoop dat er meer geld beschikbaar zou komen om de problemen op te lossen.

STER reclame