Lionel Messi moest weer zijn meerdere erkennen in Cristiano Ronaldo AFP

Cristiano Ronaldo heeft de FIFA-award gewonnen en mag zich weer een jaar lang de beste voetballer ter wereld noemen. De Portugese ster van Real Madrid klopte Lionel Messi en Neymar.

Ronaldo (32) veroverde met Real Madrid de Spaanse landstitel, de Champions League en de wereldbeker voor clubs. De twee andere genomineerden, Lionel Messi en Neymar wonnen bij Barcelona niet zoveel hoofdprijzen. Neymar speelt inmiddels voor Paris Saint-Germain.

Ronaldo kreeg de prijs uit handen van Diego Maradona en zijn Braziliaanse naamgenoot, oud PSV'er Ronaldo.

Andere opzet

De FIFA-award is een andere prijs dan de Gouden Bal. De winnaar komt tot stand op basis van stemmen van aanvoerders van nationale elftallen, bondscoaches van nationale teams, journalisten en personen die zich hebben geregistreerd op de website van de FIFA.

Jarenlang reikte de FIFA de Gouden Bal samen uit met het Franse blad France Football, maar sinds vorig jaar vaart de mondiale voetbalbond een eigen koers met de verkiezing.

Ronaldo weer de beste van de wereld Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
Zinédine Zidane (r) ontvangt de prijs uit handen van Claudio Ranieri AFP

Zidane beste trainer

Naast Ronaldo won ook zijn coach bij Real Madrid, Zinédine Zidane, een hoofdprijs. De Fransman werd gekozen tot beste trainer. Hij kaapte de prijs weg voor de Italianen Antonio Conte (Chelsea) en Massimiliano Allegri (Juventus). Zidane kreeg de prijs uitgereikt door de man die hem vorig jaar nog versloeg: Claudio Ranieri.

Juventus-veteraan Gianluigi Buffon veroverde de titel van beste doelman. De 39-jarige sluitpost versloeg Manuel Neuer (Bayern München) en Keylor Navas (Real Madrid).

De goal van het jaar werd gemaakt door Arsenal-spits Olivier Giroud. hij scoorde met de hak tegen Crystal Palace.

STER reclame