NOS NieuwsAangepast

Sander Dekker (VVD) van het onderwijs naar het recht

Beoogd minister Dekker (VVD) kijkt uit naar zijn nieuwe portefeuille

Op het ministerie van Justitie en Veiligheid lopen straks twee ministers rond, van wie VVD'er Sander Dekker (1975) er een is. Hij wordt minister voor Rechtsbescherming. Tijdens Rutte II zat Dekker als staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ook al in het kabinet. Voor die tijd was hij onder andere gemeenteraadslid en wethouder in Den Haag.

Veiligheid en recht zijn Dekker niet vreemd. Tijdens zijn studies Nederlands recht (propedeuse) en bestuurskunde in Leiden zette hij bij het Crisis Onderzoek Team (nu Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement) opleidingen en trainingen op over rampenbestrijding. Ook ondersteunde hij in die tijd een Tweede Kamercommissie die parlementair onderzoek deed naar opsporingsmethoden.

Zesjescultuur

Toen Dekker in 2012 toetrad tot het kabinet-Rutte II, gold hij als een van de 'kroonprinsen' van de VVD. Maar het staatssecretarisschap liet zijn imago niet onberoerd. Het kwam regelmatig tot botsingen tussen het onderwijsveld en de staatssecretaris, die al snel na zijn aantreden zei dat scholen niet alleen maar de hand konden ophouden maar ook zelf moesten werken aan de zesjescultuur.

Hij kreeg ook veel kritiek toen hij dit jaar tijdens een debat over de werkdruk in het onderwijs zei dat een klas vol pubers zwaarder is dan eentje met basisschoolleerlingen.

ANP
Sander Dekker (midden) met oud-minister Opstelten en rechts VVD-leider Rutte

Als staatssecretaris hield Dekker zich ook bezig met cultuur en media. Met een nieuwe Mediawet wilde hij de publieke omroep hervormen, bijvoorbeeld door meer concurrentie toe te staan en amusementsprogramma's te schrappen.

De mediawereld was not amused over deze plannen en ook in de Eerste en Tweede Kamer was de kritiek niet van de lucht. Uiteindelijk stemde de Eerste Kamer in met de wet, nadat Dekker een groot aantal aanpassingen had doorgevoerd.

Dat hij als staatssecretaris het 'kroonprins'-imago van zich afschudde, vindt Dekker niet erg. "Van die vloek ben ik af. Als je de hemel in wordt geprezen als het grote talent is dat vaak iets waar je niet aan kunt voldoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl