Coen Stork (foto uit 1993) ANP

'Rode ambassadeur' Coen Stork (89) overleden

time icon Aangepast

Oud-diplomaat Coen Stork is op 89-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn familie bevestigd. Stork doorliep een lange carrière in de diplomatie, die begin jaren 60 van de vorige eeuw begon in Zuid-Afrika en eindigde als ambassadeur in Roemenië waar hij in 1989 de val van dictator Nicolae Ceausescu meemaakte.

Hij deed voor de Nederlandse media verslag van de tumultueuze gebeurtenissen in Boekarest en de rest van Roemenië, en werd ook na die tijd geregeld uitgenodigd om op de televisie dictaturen en de val van autoritaire leiders te becommentariëren.

Tegendraads

Tijdens zijn eerste aanstelling in het door apartheid diep verdeelde Zuid-Afrika woonde Stork in 1964 als officiële waarnemer het Rivonia-proces bij, waar Nelson Mandela levenslang opgelegd kreeg. Daarna verwisselde hij de ene lastige post voor de andere, van het door oorlog verscheurde Vietnam tot het Madrid onder Franco, en Argentinië tijdens de zogenoemde Vuile Oorlog van de junta in de jaren 70.

Hij was een onorthodoxe diplomaat, met oog voor kunstenaars en andersdenkenden, voor mensen in de hoek waar de klappen vielen. Van 1982 tot 1987 was Stork ambassadeur in Cuba, waar hij thuis andersdenkenden ontving. In zijn Roemeense tijd bood hij hulp aan de dissidenten die het zwaar hadden onder het harde regime van Ceausescu.

Zijn memoires verschenen in 2012 onder de titel De Rode Ambassadeur. Stork hoorde afgelopen juni dat hij ziek was, en is vanmiddag in zijn woonplaats Amsterdam overleden.

STER Reclame