Premier Orban bij de herdenking van de Hongaarse Opstand
NOS Nieuws

Orbán: Midden-Europa moet 'migrantenvrije zone' verdedigen

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft de landen in Midden- en Oost-Europa opgeroepen de "migrantenvrije zone" in Centraal-Europa met kracht te verdedigen. In een toespraak ter gelegenheid van de Hongaarse opstand van 1956 tegen de Sovjet-overheersing trok Orbán hard van leer tegen "de jongste volksverhuizing" van vluchtelingen naar West-Europa.

Hij wees naar een geheimzinnig "imperium van financiële speculanten" dat de toestroom van vluchtelingen naar de rest van de EU zou hebben geregisseerd met als doel om Europa te verzwakken. "Men heeft dit plan gesmeed om Europa tot een gemengd continent te maken", zei Orban.

Soros

Hij verwees hiermee mogelijk naar de Amerikaanse multimiljardair George Soros, die met zijn stichting projecten voor versterking van democratisch burgerschap ondersteunt en ook organisaties die vluchtelingen helpen. Eerder stuurde hij aan op sluiting van de bekende Central European University in Boedapest die door Soros is opgericht. Dat voornemen is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Europa moet volgens Orbán weer christelijk, vrij en veilig worden om "de grandeur van weleer" in ere te herstellen.

"Alleen wij verzetten ons nog tegen de migranten", zei Orbán, verwijzend naar Tsjechië, Polen, Slowakije en zijn eigen land, die tot dusver met succes hebben geweigerd vluchtelingen op te nemen. Brussel heeft dat in 2015 verplicht gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl