De beoogde ministers en staatssecretarissen van het nieuwe kabinet verschijnen bij formateur Mark Rutte
Aangepast

Kunnen de nieuwe bewindslieden nog wankelen?

De kandidaat-ministers en -staatssecretarissen komen vandaag en morgen op bezoek bij premier Mark Rutte. In deze gesprekken moeten ze laten weten of er nog zaken zijn waarvan de premier op de hoogte moet zijn, voordat hij donderdag zijn nieuwe team op het bordes presenteert.

Rutte vraagt bijvoorbeeld naar eventuele nevenfuncties en zakelijke belangen van de kandidaten. Ook wordt gevraagd naar de gezondheid van de aankomende bewindslieden: denken zij zo'n zware functie ook fysiek en mentaal aan te kunnen?

De beoogde vicepremiers zijn vorige week al langs gekomen: Hugo de Jonge (CDA), Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie).

De facto zijn de kandidaten al door - de gesprekken zijn vooral een formaliteit. Toch is het nog steeds mogelijk dat deze mensen toch nog afvallen. In deze gevallen ging het op het laatste moment mis.

Een paar weken na beëdiging:

Co Verdaas werd benoemd tot staatssecretaris van Economische Zaken in 2012. Maar hij stapte al snel op, nadat er vragen waren opgekomen rondom zijn declaraties voor woon-werkverkeer uit de tijd dat hij nog Gedeputeerde van Gelderland was. Hij declareerde soms reizen van Nijmegen naar Arnhem, terwijl hij in werkelijkheid vanuit Zwolle was gekomen, waar zijn vriendin woonde.

Co Verdaas trad af in december 2012

Tien dagen na beëdiging:

Roel in 't Veld was heel even staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen. Zijn aantreden in 1993 werd door Wim Kok nog een 'kwaliteitsimpuls' genoemd. Toch ging het mis: In 't Veld trad af na problemen rond een door hem vervulde nevenfunctie. In die tijd liet hij onderzoeksopdrachten die hij als hoogleraar aan de Erasmus Universiteit binnenhaalde door zijn eigen onderzoeksbureau uitvoeren.

Drie dagen na beëdiging:

Charl Schwietert loog over zijn diploma's en moest daardoor in 1982 aftreden als staatssecretaris van Defensie. Schwietert had onterecht gezegd dat hij een doctoraal politicologie had behaald, en dat hij zijn dienstplicht had vervuld.

Een paar uur na beëdiging:

Philomena Bijlhout is vooralsnog de kortst zittende Nederlandse bewindspersoon. Ze werd in 2002 benoemd als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maar trad af nadat journalisten een paar oude foto's van haar hadden gevonden. Daarop bleek dat Bijlhout onderdeel was geweest van de Surinaamse militie tijdens de Decembermoorden.

Premier Rutte ontvangt beoogde kabinetsleden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl