De kliniek in Den Dolder
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Kliniek Den Dolder geeft meer openheid over patiënten

De psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder komt binnen een paar dagen met een overzicht waarin staat wat voor patiënten er zitten.

Omwonenden van de kliniek vroegen tijdens bijeenkomsten om duidelijkheid over wat patiënten in de instelling op hun kerfstok hebben. Michael P. was patiënt in de kliniek. De 27-jarige man werd deze maand aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van Anne Faber. Hij werd eerder veroordeeld tot elf jaar cel voor de verkrachting van twee meisjes in Nijkerk.

Drank en drugs

Op het overzicht staat bijvoorbeeld hoeveel procent van de patiënten vier jaar cel of minder heeft gekregen. Waarvoor ze veroordeeld zijn, wordt niet specifiek vermeld. Uit de lengte van een straf is namelijk af te leiden hoe zwaar het delict was, zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht. Volgens haar is nog niet helemaal duidelijk hoe het overzicht er precies uit komt te zien.

Het is de eerste keer dat de lijst openbaar wordt gemaakt. Burgemeester Koos Janssen van de gemeente Zeist zegt "zeer blij" te zijn met het overzicht. Hij zegt ook dat politie en justitie deze week overlast door drank en drugs rond de kliniek willen aanpakken.

Omwonenden ergeren zich groen en geel aan het gebruik. "De overlast is soms groter dan we in de cijfers zien", zegt Janssen. "Daar moet echt wat aan gebeuren. Politie en handhavers zullen daarop ingezet worden."

Meer buurtcoaches

Bij de kliniek in Den Dolder zijn na de aanhouding van P. extra maatregelen genomen. Zo lopen er meer buurtcoaches en beveiligers rond.

Vanmiddag was de laatste van drie bijeenkomsten voor omwonenden. Volgens de gemeente waren er bij de drie bijeenkomsten bijna 400 mensen. Er zijn nog geen concrete plannen voor een vierde, maar als er behoefte aan is dan wordt die georganiseerd.

Advertentie via Ster.nl