NOS NieuwsAangepast

Condooms en gebruikte tampons als dak: zolang het maar duurzaam is

Condooms, hygiënische doekjes, gebruikte tampons en maandverband: deze combinatie aan spullen klinkt niet als de lekkerste combinatie voor op je dak. Toch kan dit goedje de komende jaren ook op jouw dak worden gelegd. Een groepje studenten wil het rioolafval gebruiken als onderlaag voor groene daken - en won met dat idee afgelopen vrijdag een wedstrijd.

Jelle Scharff (24), Bas van der Leeden (23) en Anne Korthals (25) deden, in samenwerking met Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, mee aan de BlueCity Circular Challenge in Rotterdam. Voor de wedstrijd moesten ze een duurzaam initiatief bedenken met afval dat niet te recyclen valt. Zij kregen het riool toebedeeld. "Wij moesten kijken naar alles wat mensen door de wc gooien dat niet mag", legt Scharff uit. Dat waren dus vooral doekjes, condooms, tampons en maandverband.

De groep besloot het materiaal te analyseren en kwam erachter dat de spullen veel vocht opnemen, maar toch licht blijven. "Een goede eigenschap voor een laag in een groen dak", zegt Scharff.

De daken zijn een belangrijk initiatief voor een duurzame toekomst, zegt Scharff. Daarom is de groep ook zo blij met hun product. "Onze omgeving is aan het veranderen en we moeten ons snel aanpassen. We moeten oplossingen bedenken voor het feit dat er meer bestrating en minder groen komt. We willen ook de volgende generaties helpen."

En die vieze luchtjes dan? Moeten mensen daar gewoon aan wennen? Nee, zeggen de studenten. "Doordat we de spullen samenpersen, duwen we de vieze luchtjes eruit en creëren we mooie platen voor op het dak."

De groep won afgelopen vrijdag de wedstrijd. Ze krijgen begeleiding om een start-up op te zetten en 5000 euro om in het project te investeren. "We gaan de komende tijd testen wat de effecten zijn. En daarna willen we zo snel mogelijk de markt op. We zien echt veel potentie."

Vlnr: Bas van der Leeden, Anne Korthals en Jelle Scharff

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl