Leden van het Catalaanse parlement kiezen een datum voor de mogelijk cruciale vergadering
NOS NieuwsAangepast

Catalaans parlement stemt donderdag mogelijk over afscheiding

Het Catalaanse parlement vergadert donderdag over het voornemen van de regering in Madrid om het Catalaanse regiobestuur aan de kant te zetten en Catalonië vanuit Madrid te besturen.

De kans bestaat dat het parlement die zitting aangrijpt om de onafhankelijkheid uit te roepen. Dat wordt niet van tevoren aangekondigd, omdat dat onder de Spaanse wet strafbaar is, zei correspondent Rop Zoutberg op NPO Radio 1.

De Catalaanse separatisten hebben een meerderheid in het Catalaanse parlement. Als het tot een stemming komt, zal de oppositie de zaal verlaten, zegt Zoutberg, omdat die er niets mee te maken wil hebben.

Premier Rajoy

Vrijdag beslist de Spaanse Senaat over het verzoek van premier Rajoy om het Catalaanse regiobestuur onder leiding van regiopresident Puigdemont af te zetten. Het Catalaanse parlement wordt dan onder toezicht van de Senaat geplaatst.

Puigdemont heeft aangekondigd dat hij de zitting van de Senaat zal bijwonen. Rajoy kan in de Senaat op een ruime meerderheid rekenen.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

De maatregelen tegen Catalonië worden dan zaterdag van kracht. Madrid neemt dan ook de controle over de Catalaanse financiën, politie en publieke media over.

De buitenlandwoordvoerder van het Catalaans bestuur zei tegen de BBC dat hij er niet aan twijfelt dat de ambtenaren naar de instructies van de Catalaanse bestuursorganen blijven luisteren.

Puigdemont sprak zaterdag van de zwaarste aanval op de democratie sinds de dictatuur generaal Franco (1892-1975) en zei dat hij het Catalaanse parlement bijeen zou roepen. Hij liet zich niet uit over de vraag of Catalonië zich onafhankelijk moet verklaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl