De militaire inlichtingendienst ontdekt minder rechts-extremisten in het leger EPA

De militaire inlichtingendienst van het Duitse leger heeft sinds 2008 van ongeveer 200 militairen ontdekt dat ze rechts-extremistisch zijn. De dienst ziet geen toename van rechts-extremisme in het leger.

De inlichtingendienst MAD zegt dat na een vraag van De Groenen in de Bondsdag. De partij is geschrokken van het aantal, omdat het hoofd van de militaire inlichtingendienst in oktober nog zei dat er ongeveer acht neonazi's per jaar worden ontdekt bij Defensie.

De MAD ziet geen stijging van rechts-extremistische tendensen bij de strijdkrachten. Sinds de afschaffing van de dienstplicht in 2011 is het aantal militairen dat er rechts-extremistische ideeën op nahoudt zelfs gedaald, zegt de MAD. Sinds 2012 worden er jaarlijks ongeveer acht extremisten met nazisympathieën uitgepikt. Tussen 2008 en 2012 lag het aantal dus gemiddeld op 40 per jaar.

Dodenlijst

Het afgelopen jaar kwamen de Duitse strijdkrachten in het nieuws, nadat een luitenant was opgepakt die vermoedelijk een aanslag wilde plegen. Volgens de Duitse justitie was hij lid van een extreem-rechts netwerk binnen het leger dat uit ten minste vijf militairen bestond. De groep had een dodenlijst met daarop onder andere oud-bondspresident Gauck.

Ook waren er berichten over de vondst van memorabilia uit de nazitijd. Vervolgens werden alle kazernes geïnspecteerd.

STER reclame