Joeri Verlinden
NOS SportAangepast

Niemand pakt verbannen zwemmer Verlinden zijn ambities af

In zijn lange carrière kreeg zwemmer Joeri Verlinden vaak met tegenslag te maken: blessures, hartproblemen, conflicten met coaches. Nu moet hij een nieuwe klap zien te verwerken.

Hoofdcoach Marcel Wouda heeft de vlinderslagspecialist uit zijn trainingsgroep gezet, waardoor Verlinden geen gebruik meer mag maken van de faciliteiten van het nationaal trainingscentrum in Eindhoven. Volgens Wouda voldoet de zwemmer niet aan de prestatiecriteria. Meer wil de coach niet kwijt over de breuk met zijn pupil, die in 2012 zesde werd in de olympische finale van de 100 meter vlinderslag.

Bij zwemvereniging PSV tracht de 29-jarige Verlinden nu met trainer Geert Janssen zijn carrière voort te zetten.

Hoe voel jij je onder de beslissing van Wouda en de zwembond?

"Er liggen redenen aan ten grondslag die ik nog steeds niet begrijp. Het is spijtig dat de situatie is zoals hij is. Misschien moeten we in de toekomst nog een keer om tafel om te kijken wat nou precies de reden is. Het enige dat ik weet is dat de keuze die is gemaakt, onomkeerbaar is. Jesse Puts koos er een aantal jaren geleden zelf voor om een eigen plan te maken. Maar dit werd mij opgelegd en dus kom je ineens voor hele nieuwe uitdagingen te staan."

Met welke problemen word jij door deze maatregel geconfronteerd?

"Het aantal beschikbare uren in het badwater is minder. Ik heb niet elke dag de beschikking over een fysio. De trainingstijden waarop we normaal trainen zijn niet voor niets topsportvriendelijke tijden. De afgelopen zes weken heb ik tussen de baantjeszwemmers getraind."

Joeri Verlinden en Marcel Wouda in 2015 tijdens een zwemtoernooi in Duitsland

Dus je moet nu naast het zwemmen ook veel andere zaken gaan regelen?

"Ik ben manager, ik ben planner, ik maak mijn eigen periodisering. Er komen meerdere taken op mijn schouders te liggen. Dat werpt ondanks alles zijn vruchten af. Ik ben heel goed aan het zwemmen, de resultaten die ik op dit moment laat zien zijn een stuk beter dan wat ik de afgelopen jaren liet zien in deze fase van het jaar."

Betekent dat ook dat je naar het EK in Kopenhagen gaat?

"De regels schrijven voor dat uiteindelijk van hogerhand wordt bepaald wie gaat. Dus hoewel ik drie limieten heb gezwommen, ben ik in afwachting of dat genoeg is voor kwalificatie. Het enige dat ik kan zeggen is dat mijn plan richting het EK in Kopenhagen onveranderd is en dat ik vol vertrouwen de komende weken inga. En áls ik geselecteerd word, ben ik van plan in Kopenhagen heel hard te zwemmen."

Je hebt een lange staat van dienst, zit qua leeftijd in de nadagen van je carrière. Je kunt ook denken: 't is mooi geweest.

"Ik bepaal mijn eigen zwemtoekomst en die laat ik niet door anderen bepalen. Mijn ambities zijn supergroot en dat is gebaseerd op data en gevoel. Daarmee ga ik dagelijks naar het bad om het maximale rendement uit mijn carrière te halen."

Is het zwemmen nog wel leuk op deze manier?

"Het werd mij even wat minder leuk gemaakt. Maar het zwemmen zelf kan niemand mij afpakken. Dat is de kern van wat er in mijn lichaam speelt. Ongeacht het niveau waarop ik wil acteren. Daarmee ga ik naar het bad. Elke dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl