NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 23/10: Catalaans regioparlement bijeen en Rohingya-conferentie in Genève

Goedemorgen! Waarschijnlijk komen de fractievoorzitters van het Catalaanse regioparlement later vandaag bijeen om te vergaderen over de situatie na het onafhankelijkheidsreferendum. En goed nieuws: Nederland heeft als eerste land ter wereld een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners.

Het weer vandaag: eerst veel bewolking, vooral in het noorden en oosten soms een bui. Later vaker droog en kans op zon. Het wordt 14 of 15 graden. In de avond neemt de kans op regen weer toe.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

- De fractievoorzitters van het Catalaanse regioparlement komen bijeen. Regiopresident Puigdemont heeft ze gevraagd bijeen te komen in verband met de recente stap van de Spaanse overheid. Die wil de Noord-Spaanse regio onder direct bestuur van Madrid brengen.

- Mark Rutte gaat verder met het ontvangen van kandidaat-bewindslieden. Tien kandidaat-ministers en één kandidaat-staatssecretaris komen langs op het Binnenhof.

- In Zuid-Afrika krijgen twee witte Zuid-Afrikaanse mannen hun straf te horen. In september vorig jaar stopten ze een zwarte jongen levend in een doodskist. Vorige maand werden ze schuldig bevonden aan poging tot moord, ontvoering en intimidatie.

- In Genève vergaderen hulporganisaties, waaronder de VN-vluchtelingenorganisatie, over de Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar. Ze gaan oproepen meer geld te doneren. Volgens de organisaties is er ruim 400 miljoen euro nodig. Tot nu toe is er bijna 100 miljoen toegezegd.

Wat heb je gemist?

Bij referenda in de Italiaanse regio's Lombardije en Veneto heeft de overgrote meerderheid gestemd voor méér autonomie. De regio's zijn de rijkste gebieden van het land. Ze willen daarom meer zeggenschap en meer inkomsten uit belastingen. De referenda waren niet bindend, maar geven de bestuurders van de regio's wel meer invloed bij onderhandelingen met de regering in Rome.

Een vrouw stemt in de regio Veneto

Ander nieuws uit de nacht:

- Meer vrijwilligers voor reanimatie bij hartstilstand: Nederland heeft als eerste land ter wereld een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners. De kans dat mensen aan een hartaanval sterven wordt daardoor verminderd.

-Tiener in Zwitserland verwondt mensen met bijl: de jongen van 17 viel zijn slachtoffers aan op het dorpsplein van Flums. Hij zou alleen gehandeld hebben. De politie gaat niet uit van terrorisme.

- Fabuleuze Verstappen moet podiumplaats inleveren: de Formule 1-coureur wist zich in de grand prix van de Verenigde Staten vanaf de zestiende plek naar voren te knokken. Uiteindelijk kwam hij als derde over de finish, maar kreeg een tijdstraf voor een onreglementaire inhaalactie. Verstappen reageerde woedend.

- 'Reistijd forenzen 28 procent omhoog, miljarden extra kosten': Files gaan de samenleving de komende jaren meer en meer geld kosten. Dat staat in een rapport in opdracht van het ministerie van Infrastructuur, meldt het AD.

En dan nog dit:

Een gênant moment voor de Franse president Macron. Terwijl een bijeenkomst met een aantal politici wordt gefilmd door de tv-zender TF1, plast zijn hond voor het oog van de camera in het kantoor van het Élysée.

Hond Nemo plast in kantoor president Macron

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl