AFP
NOS SportAangepast

Fabuleuze Verstappen moet podiumplaats inleveren

Lewis Hamilton heeft in Austin op het Circuit of the Americas zijn 62ste GP-zege behaald. De Britse Mercedes-coureur hield de Ferrari van Sebastian Vettel (tweede) ruim achter zich en kwam daarmee weer een stap dichter bij zijn vierde wereldtitel.

De aandacht werd echter zoals wel vaker opgeëist door Max Verstappen, die na een fenomenale race derde leek te worden, maar uiteindelijk na ingrijpen van de jury genoegen moest nemen met de vierde plaats.

Uitgangspositie vooraf was dat Hamilton, met nog drie races voor de boeg, nu al zijn vierde wereldtitel kon behalen door zestien WK-punten meer te pakken dan Sebastian Vettel. De Duitser was niet van plan dat zomaar te laten gebeuren. Hij was in de Ferrari vanaf plaats twee uitstekend weg en stak de Mercedes van de Brit in de eerste bocht voorbij.

AFP
Usain Bolt bij de start van de GP van de VS in Austin

Inhaalrace Verstappen

De van poleposition vertrokken Hamilton liet zich er niet door van de wijs brengen en sloeg in de zesde ronde terug. Hij remde laat voor een haarspeldbocht, heroverde de koppositie en sloop daarna seconde voor seconde weg bij zijn rivaal.

Verstappen vloog ondertussen met zevenmijlslaarzen door het veld. Hij was na vervanging van de Renault-motor en de turboaandrijving in zijn Red Bull op de grid teruggezet naar de zestiende plaats, maar maakte geen half werk van zijn inhaalrace. Na zes ronden lag hij al zevende en in de tiende ronde stoomde hij, ten koste van Esteban Ocon, op naar de zesde plaats.

Plaats vijf kreeg hij cadeau van ploeggenoot Daniel Ricciardo, die zijn Red Bull met een falende motor in ronde 16 levenloos in de berm moest zetten.

AFP
Daniel Ricciardo stapt uit zijn bolide bij de GP van de VS

Afwijkende strategie

Vettel wisselde na 17 ronden als eerste naar de softband. Hamilton hield het drie ronden langer vol met het eerste setje rubber en kwam na zijn stop weer net voor Vettel de baan op. Verstappen was op een hardere compound gestart, stiefelde het langst door en reed zo, na 21 ronden, zelfs even (vertekend) aan de leiding.

Na zijn eigen eerste stop, in ronde 25, was de vijfde plaats opnieuw zijn deel. Daarna koos Red Bull een afwijkende strategie. Verstappen ging van de toppers juist als eerste (ronde 38) naar binnen voor de tweede stop, in de hoop op de snellere supersofts de race nog op zijn kop te kunnen zetten. Vettel volgde een ronde later dat voorbeeld.

De twee stops hadden voor Verstappen wel, maar voor Vettel niet het gewenste effect. De Limburger wist vier ronden voor het einde de vierde plaats van Valtteri Bottas af te pakken en wist in de laatste bocht zelfs met een geweldige inhaalactie Räikkónen nog te passeren. Die inhaalmanoeuvre was volgens de wedstrijdleiding echter onreglementair, waardoor Verstappen werd teruggezet naar de vierde plaats en Räikkónen toch de derde plaats mocht vieren.

Voor Vettel bleef de tweede plaats in de VS het maximaal haalbare.

AFP
Lewis Hamilton viert zijn zege in Austin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl