Regisseur Ziad Doueiri, vorige maand met zijn prijs op een Egyptisch filmfestival
NOS NieuwsAangepast

Palestijns filmfestival weert film onder druk activisten

Een Palestijns filmfestival heeft onder druk van activisten de vertoning van een film van een Libanees-Franse regisseur tegengehouden. De film The Insult (De belediging) van Ziad Doueiri, die meedong naar de hoofdprijs, zou het festival morgen afsluiten.

De stad Ramallah, die het festival organiseert, verbood de film na een campagne van Palestijnse activisten op sociale media. Ze nemen het regisseur Doueiri kwalijk dat hij in zijn vorige film The Attack opnames gemaakt heeft in Israël en met Israëlische acteurs gewerkt heeft.

Die film gaat over een Palestijnse chirurg in Tel Aviv die erachter komt dat zijn vrouw een zelfmoordaanslag heeft gepleegd.

"Geen berouw"

Een Palestijn die betrokken was bij de actie tegen de regisseur zei dat Doueiri geen berouw heeft getoond en dat de vertoning van zijn nieuwste film een grote fout zou zijn. In september werd Doueiri korte tijd vastgehouden in Libanon wegens zijn bezoeken aan Israël. Een beweging van Palestijnse activisten is voorstander van een totale boycot van mensen die contacten hebben met Israël.

De Palestijnse hoofdrolspeler Kamel Elbasha uit The Insult neemt het voor zijn regisseur op. Hij trekt de motieven van de Palestijnse actievoerders in twijfel. De film behandelt de moeilijke positie van Palestijnen in Libanon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl