Burgemeester Koos Janssen met andere sprekers op de bijeenkomst
Aangepast

'Michael P. had niet in kliniek Den Dolder moeten zitten'

In de psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder werd Michael P. voorbereid op zijn terugkeer in de samenleving. Nu is hij verdachte in de zaak rond Anne Faber. Volgens een bestuurder van de kliniek had P. geen patiënt bij hen moeten zijn.

"Bestuurder Floor van Dijk van de Aventurijn zei dat ze het gevoel had dat deze patiënt, Michael P., niet in de kliniek had moeten zitten. Dat viel me wel heel erg op", zegt Arjan van Bommel, een bewoner van Den Dolder, tegen Nieuwsuur.

Hij was aanwezig op een van de bijeenkomsten die de kliniek vandaag hield voor bewoners. Daar werden omwonenden van de kliniek geïnformeerd over de gebeurtenissen rondom de dood van Faber. Veel bewoners zijn ongerust over hun veiligheid.

Bezorgde omwonenden bijgepraat door kliniek Den Dolder

Michael P. zat op een zogenoemde behandelafdeling in het kader van een resocialisatietraject, nadat hij eerder tot twaalf jaar cel werd veroordeeld in verband met een tweevoudige gewelddadige verkrachting.

Tijdens zijn verlof heeft P. mogelijk Anne Faber omgebracht. Toch zijn de verloven in de kliniek in Den Dolder niet aangepast, blijkt uit een rondgang van de NOS. Een woordvoerder van Aventurijn legt uit dat het juist de taak van de kliniek is om mensen te behandelen en te begeleiden naar een veilige terugkeer in de maatschappij.

Wel heeft de kliniek extra maatregelen genomen. In overleg met de politie zijn extra buurtcoaches ingezet en zijn meer beveiligingsmedewerkers ingeschakeld. De beveiligers hebben dagelijks contact met de politie.

Ook zijn alle dossiers van patiënten die in aanmerking komen voor verlof opnieuw beoordeeld.

Risico's niet goed ingeschat

Vandaag bracht de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld Corinne Dettmeijer een rapport naar buiten over het opleggen van behandelingen aan zedendelinquenten. Volgens Dettmeijer schatten reclassering en gedragsdeskundigen de kans op herhaling niet op de juist manier in.

We weten daardoor niet goed genoeg welke zedendelinquenten het grootste risico vormen voor de samenleving en zedendelinquenten krijgen daardoor ook niet altijd een passende behandeling. Dat brengt risico's met zich mee voor de veiligheid van de samenleving, aldus Dettmeijer.

'Nieuwe wet ggz geeft ons als burgemeester meer rechten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl