Het concentratiekamp Gross-Rosen is nu een museum Wikimedia Commons

In het voormalige Duitse concentratiekamp Gross-Rosen is een massagraf gevonden met daarin de botten van zeker dertig slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Vermoedelijk liggen de lichamen van in totaal 300 gevangenen in het graf.

Archeologen vonden de eerste botten in september. Afgelopen donderdag zijn de opgravingen hervat. Onderzoekers hopen de identiteit van de slachtoffers te achterhalen aan de hand van metalen plaatjes met serienummers die zij op hun kleding droegen.

Ze kwamen een jaar geleden het massagraf op het spoor toen ze de aantekeningen vonden van een Belgische kamparts. "Hij beschreef hoe bij de ontruiming van het kamp in 1945 zo'n 300 mensen werden begraven", vertelt een onderzoeker.

Dwangarbeid

Het concentratiekamp lag naast het dorpje Gross-Rosen, dat toen in Duitsland lag. De plaats ligt nu in Polen en heet Rogoznica. Het kamp groeide uit tot een complex met zeker honderd kleinere kampen.

Gevangenen, voornamelijk Joden uit Polen en Rusland, moesten dwangarbeid verrichten. Gedurende de oorlog zaten er ruim 125.000 mensen gevangen. Velen kwamen om door ziekte en ondervoeding.

STER reclame