NOS SchaatsenAangepast

Sportmonologen: oud-schaatser Stefan Groothuis

Danny Nelissen deed als eerste zijn verhaal en daarna waren Jan Lammers en Arnold Vanderlyde te zien in het nieuwe seizoen Sportmonologen. Dit keer is het de beurt aan oud-schaatser Stefan Groothuis, wereldkampioen sprint in 2012 en gouden medaillewinnaar op de 1.000 meter bij de Olympische Spelen in Sotsji.

Sportmonologen: oud-schaatser Stefan Groothuis

Hij leek een 'net niet schaatser' te worden. Achter zijn naam kwam vaak het - voor sporters smerige - getal vier te staan.

Een vierde plaats op de 1.000 meter tijdens de WK afstanden van 2009. Diezelfde ereplaats op de Spelen van 2010 in Vancouver en, alsof het nog niet genoeg was, óók vierde op de WK sprint van 2011.

Stefan Groothuis kan van nature niet tegen zijn verlies. De nipte nederlagen leveren hem in 2011 een flinke depressie op. "Een hel in mijn hoofd", noemt hij het. Hij was dicht bij zelfmoord.

Een jaar later schijnt ineens de zon. Alles lukt. Hij overwint zijn depressie en boekt nog veel meer overwinningen. Zijn mooiste? Een prachtige gouden medaille op de 1.000 meter bij de Olympische Spelen van Sotsji in 2014.

Meer Sportmonologen

Later dit seizoen doen onder anderen Marianne Timmer, Ellen van Langen en Karsten Kroon hun verhaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl