NOS NieuwsAangepast

Russische oppositieleider Navalny weer op vrije voeten

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is weer vrij. Hij zat een gevangenisstraf van twintig dagen uit, omdat hij bij herhaling de wet zou hebben geschonden door politieke manifestaties te organiseren of aan te kondigen, zonder dat hij daar toestemming voor had.

Aanhangers van de actiegroep Protest Moskou vierden zijn vrijlating met een spandoek over een brug bij het Kremlin. "Tijd om Poetin te lozen. Tijd om Navalny te kiezen ", staat erop.

Navalny wil meedoen aan de verkiezingen die volgend jaar maart worden gehouden. Vorige maand werd hij in Moskou opgepakt omdat hij naar een campagnebijeenkomst elders in Rusland wilde gaan.

Volgens de Russische kiesraad mag Navalny niet meedoen aan de verkiezingen, omdat hij begin dit jaar tot een voorwaardelijke celstraf is veroordeeld voor verduistering van een grote partij hout.

Navalny bestrijdt dat hij niet mee mag doen, omdat een burger zijn passieve kiesrecht alleen verliest als hij tot een onvoorwaardelijke celstraf is veroordeeld. Ook zegt hij dat het proces tegen hem politiek gemotiveerd was.

Doorgaan

De verwachting is daarom dat hij doorgaat met campagnevoeren en dat hij opnieuw zal worden opgepakt voor het houden van bijeenkomsten waarvoor geen vergunning is aangevraagd.

Dat kan worden bestraft met een geldboete of een celstraf van enkele dagen tot enkele weken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl