Voormalig lid van de Ajax-rvc Theo van Duivenbode ProShots

Twee maanden na zijn vertrek uit de raad van commissarissen van Ajax, wil Theo van Duivenbode nog altijd weinig kwijt over het hoe en waarom. "Ik kan me niet vinden in het technische beleid en de daaruit voortkomende zakelijke belangen. Maar men moet niet schrikken dat ik weg ben. Dingen lopen zoals ze lopen..."

In de spiegel kijken

Eind augustus, daags na de pijnlijke uitschakeling van Ajax in de voorronde van de Europa League, was Van Duivenbode er klaar mee. Hij stapte, na vijf jaar lid te zijn geweest, uit de raad van commissarissen. "Ik wil mezelf altijd in de spiegel kunnen kijken en zien dat ik nog tevreden ben. Als dat niet meer zo is, dan moet je stoppen."

Verder geeft Van Duivenbode meermaals aan eigenlijk niet over het huidige beleid bij Ajax te willen praten. "Wat Peter Bosz betreft, sta ik volledig achter zijn voetbalfilosofie. Over Marcel Keizer heb ik geen mening. Als je meer wilt weten, moet je naar Edwin van der Sar gaan. Of naar de rvc."

Theo van Duivenbode samen met Sjaak Swart ProShots

Financiën heilig

Toch laat Van Duivenbode tussen neus en lippen door heus wel één en ander los. "Goed besturen leidt tot succes op het veld. Maar dan moeten de mensen wel verstand van het vak hebben. Ze hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar als ze het wel eens zijn moeten ze snel beslissingen kunnen nemen."

Naast het achteraf toetsen van beslissingen en het geven van advies, heeft een lid van de rvc volgens Van Duivenbode ook een belangrijke stem in de aanstelling van de hoofdtrainer. "Want dat is toch een sleutelpositie in de organisatie."

Daarnaast is het bewaken van de financiën zeer belangrijk voor Van Duivenbode. "Je moet nooit meer uitgeven dan je hebt. Daar ben ik ook heilig van overtuigd. Toen deze rvc inclusief mijzelf ooit aantrad, had Ajax een verlies van 45 miljoen euro. Nu is Ajax één van de rijkere clubs van Europa. En dat is wat waard."

Theo van Duivenbode kijkt uit naar de Klassieker

De Klassieker

Ondanks zijn vertrek bij Ajax, is Van Duivenbode zondag wel in De Kuip bij de Klassieker. "Ik ga niet juichen voor een doelpunt, want ik juich nooit. Maar Ajax is mijn club, punt uit." Van Duivenbode speelde in totaal vijftien Klassiekers. Tien voor Ajax, maar ook vijf voor Feyenoord.

Saillant was de Feyenoord-Ajax op 2 november 1969, vlak na zijn pikante overstap van Amsterdam naar Rotterdam. "Het was een volle bak, 65.000 mensen. Ik krijg op een gegeven moment een breedtebal van Willem Van Hanegem. Piet Keizer, normaal linksbuiten, stond aan de rechterkant bij Ajax. Waarschijnlijk heeft Piet gedacht dat hij de bal wel kon laten gaan."

Dat bleek een vergissing want Van Duivenbode haalde van 25 meter doeltreffend uit en maakte zo het enige doelpunt van die wedstrijd.

Theo van Duivenbode over zijn vertrek bij Ajax

STER reclame