Van der Poel won begin oktober ook in Gieten
NOS WielrennenAangepast

'Speciale gast' Van der Poel zorgt voor spanning bij de Belgen

Veldrijden heeft altijd geleefd bij de dominantie van een, of een aantal renners. Daar weet Sven Nys, de Belg die in zijn achttien seizoenen als prof 291 crossen won, alles van. Op dit moment heet die alleenheerser Mathieu van der Poel. De 22-jarige 'VDP' stond dit seizoen bij tien veldritten aan de start. Hij won er acht.

Blijft Van der Poel het hele seizoen zo dominant? Sven Nys denkt van wel. Nys is inmiddels sportief manager bij de ploeg van Lars van der Haar, die Van der Poel begin deze maand versloeg bij de DVV Trofee.

Dat is geen goed nieuws voor de Belgen...is er al sprake van wanhoop daar in Vlaanderen?

Nys: "Je merkt wel dat er in Vlaanderen gesnakt wordt naar een topper die het Van der Poel moeilijk kan maken. Maar ik denk dat iedereen ook wel ziet dat we te maken hebben met een heel speciale gast."

Sven Nys won de laatste wereldbeker in Koksijde in 2015, voor Van Aert (l) en Van der Poel (r)

"Veldrijden zal altijd een duel blijven tussen België en Nederland. Op dit moment zien we gewoon dat de dominantie in het Nederlandse kamp ligt. Dat voel je wel. Er haken geen mensen af, maar je merkt toch wel dat er wat spanning in de lucht hangt. We hebben ook jaren gehad dat het omgekeerd was. Nu hebben we een fenomeen dat rondfietst in Nederland en daar moet je gewoon respect voor hebben. En ook als er een alleenheerser is, blijft het een mooie sport om naar te kijken."

Wat maakt Van der Poel zo goed?

Nys: "Mathieu is een jongen die op een crossfiets iets heel speciaals kan. Hij kan een afdaling nemen, bochtjes draaien en over balkjes springen op een manier zodat heel veel andere renners in de problemen komen. Zo sprokkelt hij per ronde een paar seconden. Puur met het crosstechnische kan hij al het verschil maken. Hij heeft zijn fiets helemaal onder controle en durft een risicootje te nemen. Dat siert hem. En dat maakt het ook voor het publiek leuk om naar hem te kijken."

"En dan spreken we nog niet over het fysieke... Een aantal jaren geleden ontbrak er nog wat kracht door zijn jeugdigheid. Maar nu zie je dat hij ook daarin sterker is geworden. Ik denk dat we de komende jaren, als hij in het veld blijft, iemand hebben die heel dominant zal blijven en heel moeilijk te verslaan zal zijn."

De gevechten tussen Van Aert en Van der Poel hebben de afgelopen seizoenen veel crossen interessant gemaakt. Waarom is de wereldkampioen er nu nog nauwelijks aan te pas gekomen?

Nys: "Ik denk dat Wout de prijs betaalt voor de keuze om in het voorjaar alle klassiekers op de weg te willen rijden. Daardoor is hij niet honderd procent gefocust op het veldrijden. Hij heeft geïnvesteerd in het maken van veel kilometers. Daardoor ontbreekt de explosiviteit. Dat is natuurlijk gevaarlijk. Als je Mathieu wil verslaan, dan moet je gewoon honderd procent zijn."

"Ik denk dat Wout bijna terug op zijn niveau is. Hij kan dichter bij Mathieu komen als het weer om gaat. Als er meer modder ligt, dan gaat kracht een grotere rol spelen dan de techniek. Dan denk ik dat we mooie duels gaan krijgen."

Lars van der Haar wist Van der Poel dit seizoen al een keer te verslaan

Lars van der Haar uit jouw ploeg versloeg Van der Poel in de DVV Trofee. Hoe staat hij ervoor?

"Lars is fysiek heel sterk, maar hij heeft een probleem: zijn lichaamsbouw. Het is een jongen die zo'n 16 kilo minder weegt dan Van der Poel en Van Aert. Dus als het echt op maximaal vermogen aankomt, heeft hij een fysieke beperking."

"Als het veel bergop gaat, met veel explosieve hellingen, dan kan hij dat nadeel in zijn voordeel ombuigen. Hij zal ze niet elke week verslaan, zeker niet. Maar hij heeft op bepaalde parcoursen mogelijkheden."

We hebben het even opgezocht. Jij won in je beste seizoen (2006/2007) dertig crossen. Zou Van der Poel dat aantal dit seizoen kunnen verbreken?

"Dat denk ik wel. Het is een jongen die op dit moment, zelfs als hij niet honderd procent is, een wedstrijd kan winnen. Daardoor zal hij aan het einde van het seizoen ook net iets frisser zijn dan de concurrentie. Zo maakt hij veel kans om dieper in het seizoen nog meer wedstrijden te gaan winnen."

Jij weet dus al wie er vandaag in Koksijde gaat winnen?

"Dat is niet zo moeilijk, denk ik. Ik denk dat Mathieu van der Poel de wedstrijd zal winnen. En daarachter gaan twee jongens vechten om plaats twee: Wout Van Aert en Lars van der Haar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl