De Catalaanse leider Puigdemont, vanmiddag bij de demonstratie in Barcelona AFP
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Puigdemont: ingrijpen Madrid onaanvaardbaar

De Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft in een toespraak verklaard dat Catalonië wordt geconfronteerd met de zwaarste aanval op zijn democratie sinds de dictatuur van generaal Franco in Spanje.

Hij roept het Catalaanse parlement bijeen om te reageren op de maatregelen die de regering vandaag afkondigde. Puigdemont zei dat hij het Madrileense besluit niet zal accepteren.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Puigdemont in het Engels: democratie is geen misdaad

Premier Rajoy maakte vanochtend bekend dat de Spaanse regering het bestuur in Catalonië overneemt, nu de Catalaanse regering vasthoudt aan het voornemen om onafhankelijk te worden van Spanje.

De regering in Madrid neemt ook de controle over de Catalaanse financiën, politie en publieke media over.

Putsch

Puigdemont noemde het afzetten van een democratisch gekozen bestuur onverenigbaar met de democratie en de rechtsstaat. Hij gebruikte net als de Catalaanse parlementsvoorzitter Forcadell het woord 'putsch' om het ingrijpen door Madrid te beschrijven.

De door Madrid afgekondigde ingreep is volgens Puigdemont niets anders dan een poging om het Catalaanse zelfbestuur te vernietigen en het voornemen om hem en het regiobestuur af te zetten komt neer op een vernedering van heel Catalonië, zei Puigdemont. Op het eind van zijn toespraak schakelde hij op het Engels over om de Catalaanse zaak voor een breder publiek te bepleiten.

De Senaat in Madrid zal die maatregelen aanstaande vrijdag zo goed als zeker goedkeuren, waarmee ze kunnen worden ingevoerd.

Puigdemont zei in zijn toespraak niet dat Catalonië nu de onafhankelijkheid zal uitroepen. Vermoedelijk laat hij die uitspraak over aan het Catalaanse parlement. Onbekend is nog wanneer het Catalaanse parlement bijeenkomt.

STER reclame