John Heitinga tijdens zijn debuut in duel met Pierre van Hooijdonk
NOS VoetbalAangepast

'Winnen in De Kuip is het mooiste wat er is'

De Klassieker is voor Feyenoord en Ajax de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Iedere speler wil deze wedstrijd meemaken, maar slechts weinigen is dat gegund. En van die selecte groep is er nog een handvol spelers die debuteerden in de Klassieker. Een van hen is John Heitinga.

Heitinga maakte op 26 augustus 2001 als 17-jarige jongen zijn debuut in het betaalde voetbal in De Kuip tegen Feyenoord. "Een snikhete dag", blikt Heitinga terug. "We kregen een rode kaart en ik mocht erin als jong broekie. Ik voelde de spanning en de beladenheid. Het was een belangrijk moment."

Twintig minuten voor tijd kwam Heitinga het veld in voor Shota Arveladze om met tien man een 1-0 voorsprong te verdedigen. "Bij mijn eerste actie kreeg ik meteen een gele kaart omdat ik Van Hooijdonk ondersteboven kegelde."

Winnen in De Kuip is het mooiste wat er is als Ajacied

John Heitinga maakte zijn debuut voor Ajax in 2001 tegen Feyenoord

Van schroom was destijds geen sprake bij de zelfbewuste Heitinga. Van 'Kuipvrees' trouwens ook niet: "Helemaal niet. Ik heb nog nooit slecht gespeeld in De Kuip; niet met Ajax en niet met het Nederlands elftal."

Die zomerdag in 2001 won Ajax met 2-1. Een hele opluchting voor de verdediger: "Dan ben je vooral blij en dat wil je gelijk delen met het thuisfront. Het harde werken werd beloond en dan mag je trots zijn. Winnen in De Kuip is het mooiste wat er is als Ajacied."

John Heitinga in seizoen 2001-2002

Tegenwoordig is Heitinga trainer van de Onder-19 van Ajax. Hij kijkt met respect naar Feyenoord. "Van Bronckhorst heeft het als beginnend trainer goed voor elkaar met een kampioenschap en een beker. Complimenten daarvoor, maar zondag is een andere wedstrijd."

Zelf verloor Heitinga nog nooit een wedstrijd tegen Feyenoord. Ook nu voorspelt hij een zege voor de Amsterdammers: 1-2. "Die wedstrijden moet je winnen en dan maakt de uitslag niet uit. Je moet met het mes tussen de tanden spelen."

John Heitinga op trainingscentrum De Toekomst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl