President Robert Mugabe AFP

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt de benoeming van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe als goodwill-ambassadeur te heroverwegen. De benoeming kwam directeur-generaal Tedros Ghebreyesus op zware kritiek te staan. Naar eigen zeggen had hij voor Mugabe gekozen, zodat die zijn invloed in Afrika aan kon wenden voor betere gezondheidszorg.

"Ik luister. Ik hoor jullie bezwaren", zegt hij op Twitter. Hij komt "zo snel mogelijk" met een verklaring over de omstreden benoeming.

Het zou de bedoeling zijn dat Mugabe zich uit naam van de VN-gezondheidsorganisatie gaat inzetten voor een effectievere aanpak van niet-overdraagbare ziekten als kanker en diabetes. Maar juist onder het presidentschap van Mugabe is het gezondheidssysteem in Zimbabwe ingestort. De MDC, de belangrijkste oppositiepartij in Zimbabwe, noemt de keuze van de WHO belachelijk.

Nederland

Ook de Nederlandse regering heeft zijn afkeuring uitgesproken. Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking noemde het volstrekt ongeloofwaardig als Mugabe optreedt namens de WHO, ook gezien de slechte staat van de zorg in zijn land. Ze zei dat Nederland er samen met andere landen voor pleit de benoeming ongedaan te maken.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zegt dat hij het "een stuitend, slecht en bizar idee" vindt om Mugabe ambassadeur te maken. Hij noemt slecht het voor het prestige van de organisatie en het doel dat ze nastreeft.

'Beschamend'

Iain Levine, het hoofd van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, spreekt van een beschamende benoeming.

Ook de organisatie UN Watch reageert verbijsterd. "De regering van Mugabe heeft mensenrechtenactivisten gevangengezet, de democratie om zeep geholpen en de gezondheidszorg te gronde gericht." UN Watch controleert of de VN zich houdt aan zijn eigen Handvest.

President Mugabe regeert Zimbabwe al tientallen jaren met harde hand. Veel ziekenhuizen hebben geen geld om artsen en verplegend personeel behoorlijk te betalen. Ook kampen ze met een gebrek aan medicijnen en apparatuur. Mugabe reist zelf geregeld naar het buitenland voor medische zorg.

STER reclame