NOS SportAangepast

Niemand wint in de zaak Tienpont vs. AkzoNobel

De Volvo Ocean Race zal zondag in Alicante van start gaan met maar één Nederlandse schipper. Bouwe Bekking staat aan het roer bij Team Brunel. Ook de boot van AkzoNobel had een Nederlandse schipper moeten hebben, maar vorige week werd Simeon Tienpont op non-actief gezet.

De ware reden van het vertrek van Tienpont blijft onduidelijk. Beide partijen onthouden zich van commentaar.

Reconstructie: waarom werd schipper Tienpont op non-actief gezet?

Simeon Tienpont was succesvol in de America's Cup; hij won de prestigieuze zeilwedstrijd in 2010 en 2013. In die America's Cup gaan gigantische bedragen om. Tienpont is gewend om groot te denken. Met AkzoNobel had hij een grote sponsor gestrikt voor zijn avontuur in de Volvo Ocean Race. Het bedrijf heeft vijftien miljoen geïnvesteerd in het project.

'Een hoop politiek'

Bij de presentatie stond de Nederlandse zeilwereld te juichen: een Nederlandse boot met een Nederlandse schipper met genoeg budget om te winnen, dat was sensationeel nieuws.

Maar misschien denkt Tienpont wel té groot. "Als je de eerste keer schipper bent, ben je misschien niet helemaal goed met de politiek", zegt Bekking. "Want er komt een hoop politiek bij kijken. Ik kan me voorstellen dat het voor Simeon moeilijk is geweest om al die verantwoordelijkheden op zich te nemen."

Simeon Tienpont

Tienpont heeft alle touwtjes in handen. Het zeilteam wordt gemanaged door de firma STEAM Ocean BV. Die BV heeft één eigenaar: Simeon Tienpont zelf. Hij bezit alle aandelen. Volgens Bekking een ongebruikelijke constructie in het zeilen.

'Iedereen is vervangbaar'

"Wij hebben bij Team Brunel een heel duidelijke structuur. Ik ben verantwoordelijk voor het zeiltechnische gedeelte, iemand anders gaat over de financiën. Daarboven staat weer een raad van toezicht die mij kan ontslaan. Iedereen is vervangbaar, ik ook. Als iemand niet functioneert, moet je die eruit kunnen zetten."

"Maar als je zelf de touwtjes in handen hebt, ben je zelf degene die je er als laatste uitgooit", zegt Bekking.

De boot van Team Akzo Nobel

Team AkzoNobel kampt met achterstallige betalingen en er zijn zeilers die niet uitbetaald krijgen. Tienpont heeft meer geld nodig, maar AkzoNobel heeft de kraan dichtgedraaid. Bovendien heeft de sponsor een nieuwe algemeen en financieel directeur. De sponsor grijpt in, maar het is te laat voor een chique oplossing. AkzoNobel verbreekt daarop het contract met STEAM Ocean BV vanwege financieel mismanagement en neemt het team over.

Slecht daglicht

Zondag, wanneer de eerste etappe van start gaat, zal de Nieuw-Zeelander Brad Jackson aan het roer staan. Tienpont had zijn verlies kunnen nemen, maar wilde alles in eigen hand houden. Nu lijkt zijn rol uitgespeeld en wint er niemand. De zeilsport staat in een slecht daglicht, Akzo Nobel loopt schade op en Tienpont moet op nul beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl