NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: Beter Leven-kippenboeren en hond Izzy gezond gevonden

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Kippen met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk

Het zijn er inmiddels 1600, het aantal kippenboeren met een Beter Leven-keurmerk in Nederland. Het experiment, waarmee zes boeren in 2007 begonnen, is een succes.

De 1600 boeren hebben samen 31 miljoen dieren. Hun vleeskuikens hebben meer ruimte en een overdekte uitloop.

"Het ligt inderdaad niet direct voor de hand om boeren te bedanken, maar in dit geval is dat terecht", zei Niels Dorland van de Dierenbescherming.

Foi gras

En dan is er ook nog een diervriendelijk alternatief voor ganzenlever. De Belgische restauranteigenaar Paul Florizoone heeft na lang zoeken een vegan foie gras bedacht.

Deze variant - op basis van tofu (soja) en een granenpasta - was afgelopen week voor het eerst in Nederland te proeven op de Food Inspiration Days in Veghel, een congres waar zo'n duizend professionals uit de horeca en catering bij elkaar kwamen.

"Het is ook zo leuk voor vegetariërs en veganisten. Vroeger kreeg je in het restaurant een omelet met een stukje tofu, en dan moest je verder je mond houden. Mocht je blij zijn dat je als vegetariër wat kreeg. Dit nieuwe product is zo exclusief, en vol smaak", zegt foodgoeroe Hans Steenbergen.

Jack, Izzy en Patrick zijn herenigd

De video van Jack, Izzy en Patrick ging afgelopen week viral. Op de video is te zien hoe twee Amerikanen naar het huis van hun moeder gaan na de natuurbranden in Californië. Ze roepen de hond van hun moeder, al hebben ze weinig hoop dat het dier de branden heeft overleefd.

Dolblij zijn ze als Izzy komt aangehuppeld. Volledig gezond. "Dit was één van de mooiste momenten uit mijn leven", zegt Jack. "Eén en al blijdschap. We hadden niet verwacht dat we haar zouden zien, toen we hier de hoek om kwamen."

Bijzondere hereniging bij afgebrand huis in Californië

Meer goed nieuws...

Het aantal kinderen dat in de eerste vijf levensjaren overlijdt, is flink gedaald. In 2000 stierven er 27.000 per dag, nu nog 15.000, blijkt uit een VN-rapport. In het rapport staat dat er sinds 2000 zo'n vijftig miljoen kinderen onder de vijf zijn gered.

Ook is de financiële positie van de grote pensioenfondsen in het derde kwartaal licht verbeterd. De Nederlandse fondsen hebben meer rendement uit hun beleggingen gehaald. Daardoor is de kans kleiner geworden dat er binnenkort verder moet worden gekort op de pensioenen.

En goed nieuws voor vrouwelijke zzp'ers die tussen 2005 en 2008 een kind hebben gekregen. Zij komen alsnog in aanmerking voor een compensatie van ongeveer 5600 euro per persoon. Minister Asscher heeft na een uitspraak van Centrale Raad van Beroep (CRvB) een regeling gemaakt voor deze groep vrouwen. Naar schatting komen 20.000 vrouwen hiervoor in aanmerking.

De twee tijgers die uit een verlaten dierentuin bij Aleppo komen, zijn aangekomen in een opvangcentrum in Friesland

Een mooie toekomst voor twee tijgers uit een verlaten dierentuin bij Aleppo. De beesten zijn aangekomen in een opvangcentrum in Friesland en het gaat heel goed met ze. "Ze hebben net gegeten en ze lopen nu rond. We zijn heel tevreden over hoe het met ze gaat", vertelde Simone Schuld van Felida Big Cat Centre in Friesland.

Sultan en Sayeeda woonden in de dierentuin Magic World in de buurt van Aleppo. In het Friese Nijeberkoop krijgen de dieren speciale zorg. De verwachting is dat de tijgers er ongeveer twee jaar blijven.

Tijgers uit Syrië aangekomen in Friesland

Een Amerikaans-Rotterdamse zangeres gooide hoge ogen bij de Turkse versie van The Voice. De 28-jarige Davis woont momenteel in Rotterdam en komt oorspronkelijk uit Amerika. Toch wilde ze meedoen aan O ses Türkiye omdat ze een opleiding doet die gericht is op Turkse muziek.

Bij het optreden zong Davis eerst Ben E. Kings Stand by me, maar het publiek en de juryleden werden pas echt enthousiast toen ze op verzoek een Turkse klassieker zong.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

In Amsterdam is een koffiebar geopend met doof personeel. Er werken acht dove barista's. Het is niet bedoeld als werkgelegenheidsproject, maar vooral om doven en horenden met elkaar in contact te brengen. En wil je weten hoe je in gebarentaal een cappuccino bestelt, bekijk dan de video:

Amsterdam - In deze koffietent bestel je in gebarentaal

Heb je even voor Mick Jagger?

Laten we afsluiten met iets waarvan we waarschijnlijk allemaal dachten het nooit in ons leven te zien: Mick Jagger die de hit Heb Je Even Voor Mij van Frans Bauer zingt. De Rolling Stones-voorman is blijkbaar fan van de volkszanger, zo blijkt uit een filmpje op Instagram.

Daarbij schreef hij: "Voor nu tot ziens, Holland". Ook tijdens zijn concert afgelopen zondag haalde hij het nummer al aan, door aan het publiek te vragen: "Heb je even voor mij?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl