Aangepast

'Zelfs mijn ouders weten niet van mijn burn-out'

  • Jeanine Duijst

    redacteur NOS op 3

  • Jeanine Duijst

    redacteur NOS op 3

Jip heeft al twee jaar last van een burn-out

Op een bepaald punt denk je: het zou makkelijker zijn als ik hier niet ben.

Jip (23)

"Maar ja, de volgende dag word je wakker en dan gaat het wel weer. Dus dan ga ik maar weer doen wat ik van plan was", vertelt Jip (23). Al twee jaar zit ze in een burn-out, die haar dag in, dag uit bezighoudt.

Ze schaamt zich er zo voor dat ze het zelfs haar ouders nog niet heeft verteld. Na al die tijd ziet ze geen andere oplossing meer dan haar verhaal aan NOS op 3 te vertellen, om dat vervolgens aan haar ouders en al haar vrienden te laten zien.

Jips verhaal staat voor een grote groep studenten die het zó graag goed wil doen in hun studie, werk, vrijwilligerswerk, sociaal leven, voor hun ouders, tijdens een relatie of bij hun sport dat het ze uiteindelijk te veel wordt.

Jip

Uit onderzoek van de landelijke studentenvakbond (LSvB) blijkt dat ongeveer drie op de vier studenten vaak of zelfs heel vaak emotioneel uitgeput zijn. Zij voelen zich moe door het studeren en hebben daardoor weinig energie. Meer dan één op de drie studenten (34,6 procent) heeft een verhoogde kans op een burn-out. Ter vergelijking: voor de werkende, gezonde bevolking is dit percentage slechts 14,6 procent.

De financiële zorgen en de werkdruk van studenten zijn hoog, schrijft de vakbond: "Doordat er steeds meer druk komt te liggen bij studenten om succesvol te zijn, moeten ze constant op een hoog niveau presteren. Het lijkt erop dat psychosociale problemen nog altijd een groot taboe zijn onder studenten, waardoor ze niet de juiste hulp krijgen als ze in de problemen komen."

Jip kan bij haar vriend en twee huisgenootjes terecht als ze er zelf even niet uitkomt. "Mijn huisgenootjes zijn er eigenlijk per ongeluk achtergekomen. We gingen naar een feestje, maar er waren te veel prikkels. Ik had te veel het gevoel dat ik leuk moest doen."

In paniek is Jip toen naar huis gegaan, onder de douche gaan staan. Verdrietig en nog steeds overstuur. "Mijn huisgenootjes kwamen thuis toen ik onder de douche vandaan kwam. Toen kon ik natuurlijk niet meer ontkennen dat er iets aan de hand was."

Ergens wil Jip helemaal niet dat iedereen achter haar burn-out komt. "Ik wil graag dat mensen mij zien als een sterke, onafhankelijke vrouw, die het allemaal voor elkaar heeft."

Deel artikel: