Jazz-legende Toots Thielemans op North Sea Jazz in 2001
NOS NieuwsAangepast

Toots Thielemans krijgt eigen metrostation

In Brussel wordt een metrostation vernoemd naar Toots Thielemans. In het ondergrondse station komen ook foto's van de vorig jaar overleden mondharmonicavirtuoos te hangen.

Volgens de Brusselse minister Pascal Smet van Mobiliteit was Toots "een echte Brusseleir (Brussels dialect voor Brusselaar) die uitgroeide tot een cultheld met wereldfaam". Een metrostation dat zijn naam draagt is dan ook "het gepaste eerbetoon van onze stad aan deze fantastische artiest".

Ondergrondse zaal

De naam van Station Anneessens wordt in 2019 veranderd. Tot die tijd wordt het gerenoveerd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er ook een ondergrondse zaal komt waar culturele activiteiten kunnen worden georganiseerd.

Er is voor dit station gekozen omdat het vlak bij de Marollenwijk ligt, waar Thielemans opgroeide. Het betekent dus wel dat Frans Anneessens het nu zonder metrostation moet stellen. Hij werd in 1719 onthoofd op de Grote Markt in Brussel, omdat hij weigerde hoge belastingen te betalen aan de nieuwe machthebbers van toen, de Oostenrijkers. Overigens verdwijnt Anneessens niet helemaal uit het straatbeeld. In Brussel is ook een plein naar hem vernoemd.

Eerder werden ook al metrostations vernoemd naar Jacques Brel en Eddy Merckx.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl