NOS NieuwsAangepast

Ebt de sympathie voor leraren weg? 'We gaan gewoon door'

Bijna alle basisschoolleraren willen nog een keer actievoeren. Het beloofde geld voor het onderwijs in het regeerakkoord is niet genoeg, vinden ze. Het nieuws leidt tot opvallende reacties: waar de juffen en meesters eerst konden rekenen op sympathie en steunbetuigingen, wordt nu door veel mensen verontwaardigd gereageerd. "Is het dan nooit genoeg?", zo klinkt het vaak.

Op de NOS-Facebookpagina kwamen bijna 400 reacties binnen op het nieuws. Die waren, in tegenstelling tot weken geleden, overwegend negatief.

Aan de ene kant: nee, het is niet genoeg. Aan de andere kant moet je ook reëel zijn: zoveel potjes moeten meer geld hebben.

Fabian op Facebook

"Waar gaat het geld vandaan komen? Hoe gaan we nog 700 miljoen heen en weer schuiven zonder dat andere mensen daar last van hebben?", vraagt Jordi zich af. Anique stelt: "Staat het je niet aan, zoek dan lekker een andere baan". Andere gebruikers zijn genuanceerder, maar vinden ook dat de leraren niet te ver moeten gaan.

Fabian relativeert iets meer. "Aan de ene kant: nee, het is niet genoeg. Het is onzin om een basisschoolleraar en een leraar op een middelbare school met een gelijkwaardige opleiding (HBO) niet hetzelfde salaris te betalen. Aan de andere kant moet je ook reëel zijn: zoveel potjes moeten meer geld hebben."

'We moeten wel doorgaan'

Jan van de Ven van PO in Actie, de organisator achter de lerarenstaking begin deze maand, herkent de kritische geluiden. "In de onderwijswereld hoor ik dit natuurlijk niet", zegt hij. "Maar daarbuiten hoor ik af en toe deze kritiek wel, ja."

"Maar eigenlijk hebben we met de punten in het regeerakkoord amper iets binnengehaald. We komen nog lang niet in de buurt van ons doel, dus we moeten wel doorgaan met actievoeren."

De leraren willen dat er 1,4 miljard euro beschikbaar wordt gesteld. "Dat hebben wij minimaal nodig om het achterstallige onderhoud na de economische crisis te compenseren. We hebben dit niet verzonnen", zegt Van de Ven. Aan het geld dat het kabinet heeft toegezegd zitten volgens hem nogal wat haken en ogen. "Die 430 miljoen euro voor de werkdruk krijgen we bijvoorbeeld pas in 2021."

Thijs den Otter, woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond, herkent de kritiek niet. "Maar ik zit natuurlijk wel in een bubbel", erkent hij, "want ik heb alleen leraren op sociale media". Er zijn wel altijd al kritische geluiden geweest, zegt Den Otter. "Toch heb ik het idee dat nu tot de meeste mensen is doorgedrongen dat dit nodig is. Dat als er niets gebeurt, we afstevenen op een enorm lerarentekort."

Publieke uitgaven

Hij snapt dat het bedrag dat wordt geëist enorm klinkt. "Maar als je bedenkt dat 61 miljard euro aan publieke uitgaven is geschrapt sinds de economische crisis, valt het opeens weer mee."

Geld voor andere publieke sectoren is ook nodig, vindt hij. "Nu de bankencrisis voorbij is, wordt de publieke sector niet gerepareerd. Bij economische groei moet er worden geïnvesteerd. Groots investeren in het onderwijs is van landsbelang."

Ondanks de kritiek wil PO in Actie nieuwe stakingen organiseren. De organisatie heeft niet het idee dat het de eigen hand overspeelt. "We willen weer twee dagen in november actie gaan voeren. Dat zullen we tijdig aangeven. Het is natuurlijk nooit onze bedoeling om de ouders en kinderen de dupe te laten zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl