Het Openbaar Ministerie moet meer onderzoek doen naar politiegeweld bij een demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen. Een vrouw zegt dat ze eind 2015 een hersenbloeding kreeg doordat agenten haar op de grond duwden en met de wapenstok sloegen.

De vrouw liep op de agenten af, maar die waren juist bezig een menigte weg te drijven. Een omwonende filmde het incident:

Omwonende filmt politiegeweld Geldermalsen

Het Openbaar Ministerie besloot vorig jaar dat geen van de agenten wordt vervolgd. Volgens het OM was het gebruikte politiegeweld tegen de vrouw 'proportioneel'. Ook zou een verband tussen haar val en het hersenletsel niet vast te stellen zijn.

De vrouw vocht dit besluit aan bij het gerechtshof in Arnhem. Dat oordeelt dat er alsnog een diepgravend onderzoek moet komen naar het politiegeweld. Volgens het hof was het eerdere onderzoek onvoldoende, onder meer doordat betrokken agenten nooit zijn gehoord. Ook maakte het OM geen gebruik van de beelden die de bodycams van de agenten waarschijnlijk hebben gemaakt.

Niet gedegen

Het gerechtshof betreurt dat er geen gedegen onderzoek is verricht. De rijksrecherche moet extra getuigen horen en onderzoeken of er inderdaad camerabeelden zijn, oordeelt het hof.

De advocaat van de vrouw is blij met de uitspraak. "Het is een forse tik op de vingers van de officier van justitie die de betrokken agenten niet strafrechtelijk wil vervolgen en geen adequaat onderzoek naar de mishandeling van mijn cliënte liet instellen", zegt advocaat Esther Vroegh.

Rellen

De demonstratie op 16 december 2015 tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen liep uit op rellen. Betogers probeerden het raadhuis binnen te dringen, terwijl daar over het asielzoekerscentrum werd vergaderd. De politie loste waarschuwingsschoten om de relschoppers weg te houden.

STER reclame