NOS NieuwsAangepast

Obama laat oude tijden herleven: 'Yes, we (still) can'

  • Bureau Washington

  • Bureau Washington

"It's time, it's time!" Kandidaat-gouverneur Ralph Northam kondigt Barack Obama aan alsof een bokser de ring betreedt. Het applaus is oorverdovend als de oud-president het podium in Richmond beklimt. Het mag duidelijk zijn: Obama is onverminderd populair in de VS.

Obama wordt ingezet om de campagne te ondersteunen van Northam, die de volgende gouverneur van Virginia wil zijn. Maar van tevoren is al evident dat de kandidaat op zijn eigen campagnebijeenkomst een bijrol speelt.

Obama: er zijn nu mensen die anderen opzettelijk boos maken

"Obama is er, dat is waarom we hier zijn", zegt bezoeker Wyinee Mealy. Even verderop staat Charles om dezelfde reden in de lange, lange rij voor de ingang. "Ik ben hier voor zowel Northam als Obama, maar misschien toch een beetje meer voor de oud-president", zegt hij lachend.

Ook mr. Boyle heeft hoge verwachtingen van Obama's speech. "We rekenen erop dat hij de hoop terugbrengt en ons iets geeft om naar uit te kijken." Voor het publiek in Richmond is 44e president van de Verenigde Staten de enige die de Democratische Partij weer sterk kan maken. "Ik hoop dat enkele jonge stemmen op zullen staan. Iemand moet zijn plaats innemen, maar vooralsnog is hij het beste dat we hebben", voegt Boyle toe.

Obama is de man die de Democraten bij elkaar kan brengen. Iemand moet het nu overnemen.

Lorin

Het is duidelijk dat Obama nog steeds een grote rol speelt voor de Democraten. Lorin is samen met haar moeder en dochter naar de campagnebijeenkomst in Richmond gekomen. Ze hoopt vooral dat Obama de partij weet te verenigen. "Hij is de man die de Democraten bij elkaar kan brengen. Iemand moet het nu overnemen."

'Eenheid terugbrengen'

De speech van Obama doet vervolgens vooral oude tijden herleven. De voormalig president benadrukt het belang van eenheid in Amerika, zoals hij dat tijdens zijn eigen campagnes deed. "De politiek in Washington moet stoppen met het verdelen van Amerika en eenheid terugbrengen. We zijn op ons best als we elkaar omhoog tillen", spreekt Obama de zaal toe.

Lange rijen voor Obama's toespraak

Volgens Tracie Scott gebruikt de oud-president precies de juiste woorden. "Hij zei alles wat hij moest zeggen. Er zijn geen witte of zwarte Democraten. Hij heeft ons Democraten weer samengebracht."

Naast eenheid doelde Obama met zijn speech op het terugbrengen van hoop. Dat is gelukt, denkt Tracia na afloop. "Het zal weer goed komen. De huidige machthebbers hebben het slechter gemaakt, maar uiteindelijk wordt het weer beter."

'Yes, we can!'

Als afsluiting roept Obama de toeschouwers op om ook echt te gaan stemmen: "Tijdens presidentsverkiezingen gaan Democraten wel naar de stembus, maar in de tussenjaren vallen jullie in slaap. Als Democraten nu wél gaan stemmen, dan zal de eerste stap naar een verenigde Democratische Partij zijn gezet", zo verzekert de oud-president zijn gehoor.

En ook de uitspraak die hem in 2008 wereldberoemd maakte, ontbreekt in Richmond niet: "Yes, we can!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl