NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 20/10: Obama spreekt en EU-leiders buigen zich over brexit

Goedemorgen!

Het is wisselvallig met regen en veel wolken. Vanmiddag wordt het vanuit het westen droger en breekt ook de zon soms door. Het wordt ongeveer 16 graden bij een matige, aan zee vaak harde zuidwestenwind.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

- In Brussel is het de tweede dag van de Eurotop. De 28 Europese staatshoofden en regeringsleiders praten onder meer over de brexit, het migratieprobleem en de relatie met Turkije. Grote besluiten of doorbraken worden niet verwacht.

- De inwoners van Tsjechië kunnen vandaag en morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Verwacht wordt dat de populistische partij Babic die verkiezingen gaat winnen.

- In de Achterhoek wordt de komende drie dagen door 1600 acteurs de Slag om Grolle uit 1627 nagespeeld. Er worden 35.000 bezoekers verwacht bij het re-enactment-evenement.

- En mag je als winkelier op de stoep voor je winkel zitten? Daarover buigt de rechtbank in Maastricht zich vandaag, in een zaak die al vier jaar sleept tussen een antiquair en de gemeente. De winkelier kreeg herhaaldelijk boetes voor het 'stoepzitten', maar wil nu voor eens en voor altijd duidelijkheid.

Wat heb je gemist?

Oud-president Obama verscheen sinds zijn vertrek voor het eerst weer het op het politieke toneel. Hij voerde in de staat Virginia campagne voor de de Democratische gouverneurskandidaat. Zonder de naam van Trump te noemen, zei Obama dat kiezers in New Jersey de kans hebben om wat te doen aan "de politiek van angst en verdeeldheid" door op de Democraat Phil Murphy te stemmen.

Ander nieuws uit de nacht:

- Erasmus Universiteit sluit gebouw vanwege mogelijk onveilige vloer. Volgens de universiteit kan de veiligheid van de vloer van het Polak-gebouw niet worden gegarandeerd.

- Terdoodveroordeelde in Alabama mag na uitstel toch worden geëxecuteerd. Het Hooggerechtshof blokkeerde de executie eerder vandaag, omdat de man samen met lotgenoten betrokken is bij een rechtszaak over een injectiemiddel dat bij de uitvoering van zijn straf wordt gebruikt.

- Front National geeft leider Marine Le Pen forse salarisverhoging. De leider van de rechtse partij Front National, heeft in juli van haar partij een salarisverhoging gekregen van 2000 euro. Haar loon steeg van 3000 euro naar 5000 euro per maand.

- Stafchef Witte Huis ongebruikelijk persoonlijk in verdediging Trump. John Kelly verdedigde president Trump na ophef over een telefoontje aan de weduwe van een gesneuvelde militair. Trump zou de vrouw hebben geschoffeerd met de mededeling dat haar man "wist waar hij aan begon".

En dan nog dit:

Gebruik je in het dagelijks leven een ov-chipkaart? Vanaf volgende zomer mag je ook achteraf betalen. De NS zegt tegen De Telegraaf een flexdienst in te voeren, waarmee het voor reizigers mogelijk wordt om via een maandelijks incasso te betalen. Op de factuur staan alle gereden kilometers en kosten.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl