NOS NieuwsAangepast

Man na juridische strijd geëxecuteerd voor moord op agent in 1997

In de Amerikaanse staat Alabama is een man geëxecuteerd die al dagen verwikkeld was in een laatste strijd om uitstel van executie. Het Hooggerechtshof blokkeerde de executie eerder op de dag, omdat de man samen met lotgenoten betrokken was bij een rechtszaak over een injectiemiddel dat bij de uitvoering van zijn straf wordt gebruikt.

Na het korte uitstel kon de executie toch doorgaan. Het Hooggerechtshof had ingegrepen, omdat het vond dat de lagere rechter de bezwaren te makkelijk terzijde had geschoven, maar maakte later bekend dat dit de uitvoering van de straf niet in de weg stond.

De 40-jarige Torrey McNabb werd in 1999 ter dood veroordeeld, omdat hij twee jaar daarvoor een politieagent had doodgeschoten in de plaats Montgomery. Voor zijn executie toonde hij geen berouw. In zijn laatste woorden vroeg hij zijn moeder en zus om hem diep in de ogen te kijken "zodat jullie zien dat er geen tranen zijn".

Bewusteloos

In Alabama krijgen terdoodveroordeelden een cocktail van drie verschillende injecties. Van het eerste middel, midazolam, raken ze bewusteloos en de andere twee middelen zorgen ervoor dat hun spieren verslappen en ze een hartstilstand krijgen.

McNabb en de andere veroordeelden vonden het gebruik van midazolam door de staat niet humaan, omdat het bij stresssituaties vaak niet sterk genoeg is. Er zouden gevallen zijn geweest waarbij terdoodveroordeelden nog bij bewustzijn waren en ze veel pijn kregen door de twee andere middelen. De terdoodveroordeelden willen dat een zwaarder middel wordt gebruikt.

Het OM noemde de bezwaren tegen de methode "niets nieuws" en wilde de doodstraf van McNabb van meet af aan laten doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl