John Kelly
NOS NieuwsAangepast

Stafchef Witte Huis ongebruikelijk persoonlijk in verdediging van Trump

Met een ongebruikelijk persoonlijk verhaal heeft Witte Huis-stafchef John Kelly president Trump verdedigd na ophef over een telefoontje aan de weduwe van een gesneuvelde militair. Trump zou de vrouw hebben geschoffeerd met de mededeling dat haar man "wist waar hij aan begon".

Tijdens een gesprek met de pers vertelde Kelly, oud-generaal van de mariniers, over het moment waarop hij te horen kreeg dat zijn zoon Robert was omgekomen in Afghanistan. Hij had Trump hetzelfde verhaal verteld ter voorbereiding op het gesprek.

Hij wilde zo goed mogelijk zijn condoleances overbrengen.

John Kelly over Trumps telefoontje

"Zo'n telefoontje is het moeilijkste wat je kunt doen. Je kunt dit niet perfect doen", zei Kelly over het gesprek van de president met de nabestaanden. "Toen Trump vroeg hoe hij het moest doen, was mijn eerste advies om het niet te doen. Ouders zitten niet te wachten op zo'n telefoontje."

Kelly noemt het dapper dat Trump desalniettemin volhield om de families te bellen van vier Amerikanen die omkwamen in Niger. "Hij wilde zo goed mogelijk zijn condoleances overbrengen."

"Hij vroeg me wat hij moest zeggen. Er is niets dat je kunt zeggen dat het leed verzacht. Ik vertelde hem wat men mij destijds vertelde. Dat mijn zoon precies deed wat hij wilde doen toen hij werd gedood. Hij wist waar hij aan begon. Hij wist wat er kon gebeuren in een oorlog. En toen hij stierf, werd hij omringd door de beste mensen op aarde, zijn vrienden. Dat wilde de president zeggen tegen deze vier families."

Parafrase?

Het lijkt erop dat Trump de woorden van Kelly parafraseerde toen hij tegen een weduwe zei dat haar man "wist waarvoor hij getekend had toen hij zich bij het leger inschreef, maar dat het toch wel pijn moest doen". Een Democratisch Congreslid dat bij het telefoongesprek aanwezig was, sprak schande van die formulering.

Op zijn beurt is Kelly, die tot nu toe zwijgzaam was over het verlies van zijn zoon, juist verontwaardigd over de houding van het Congreslid. "Ik was verbijsterd en diep bedroefd over wat zij deed. Meeluisteren bij een telefoontje van de president aan een jonge echtgenote, waarin hij zich probeert uit te drukken over een gevallen held. Is er dan niets meer heilig?"

Kelly zei dat hij om te bedaren over de nationale begraafplaats Arlington heeft gelopen. "Ik heb er anderhalf uur gelopen tussen de stenen. Sommige daarvan staan er doordat militairen omkwamen door wat ik hun gevraagd had te doen.

"Als je niet tot deze familie behoort, als je nooit een uniform hebt aangehad, als je nooit strijd hebt gezien, dan kun je je niks voorstellen bij zo'n telefoontje. Het was dapper dat hij belde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl