NOS NieuwsAangepast

Oudere echtparen stierven samen in Californische vuurzee

Twee echtgenoten van tachtig jaar probeerden in hun auto te vluchten voor de Californische vuurzee, maar kwamen niet verder dan de oprijlaan. Zij horen bij de 42 mensen die omkwamen bij de natuurbranden, de dodelijkste ooit in de Amerikaanse staat Californië.

De meeste slachtoffers waren in de zeventig en ouder, schrijft AP. Het oudste slachtoffer is de honderdjarige oorlogsveteraan Charles Rippey. Aangenomen wordt dat hij probeerde bij zijn 98-jarige vrouw te komen, die na een beroerte minder mobiel was geworden, schrijft het Amerikaanse persbureau. Hun verzorger kon nog net ontsnappen voordat het dak instortte.

Onder de slachtoffers zijn ook een 95-jarige man en een 75-jarige vrouw die hun laatste adem uitbliezen in de wijnkelder van het huis waar ze samen 45 jaar hadden gewoond.

Honden

De 74-jarige George Powell verloor zijn 72-jarige vrouw Lynne Anderson Powell, die kortgeleden kanker had overleefd. Toen Powell maandag wakker werd en de vlammenzee zag, wekte hij zijn vrouw. Die pakte een laptop en haar border collie en reed na een paar minuten weg. Powell vertrok een kwartier later met drie andere border collies.

De auto van Anderson Powell raakte van de weg en stortte in een ravijn. Haar verbrande lichaam werd vlak naast de auto gevonden, dat van de hond in de auto. "Ik weet niet hoe ik dit het hoofd ga bieden", zei Powell. "Zij was mijn leven."

Als van een echtpaar één iemand het heeft overleefd, is de weg naar herstel extreem zwaar, zegt gerontoloog Caroline Cicero van de Universiteit van Zuid-Californië tegen AP.

Voorrang

Het grote aantal oudere slachtoffers roept de vraag op of niet meer gedaan had kunnen worden om kwetsbare mensen te waarschuwen, zodat die op tijd hadden kunnen ontsnappen.

Maar Cicero weet niet wat er gedaan had kunnen worden in bijvoorbeeld Santa Rosa, waar het vuur zich zo snel verspreidde dat mensen maar een paar minuten of seconden hadden om te ontsnappen.

Pas sinds orkaan Katrina in 2005 maken Amerikaanse steden noodplannen die specifiek rekening houden met ouderen, zegt Cicero. In sommige steden kunnen mensen die ergens last van hebben waardoor ze minder snel kunnen evacueren, hun naam op een lijst zetten. Zo weten functionarissen dat zij voorrang moeten krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl