Eem schietoefening van Defensie
NOS NieuwsAangepast

Commando's trainen na incident niet met scherpe munitie

Commando's van het Korps Commandotroepen (KCT) trainen voorlopig niet met scherpe munitie. Aanleiding is het fatale incident bij een schietoefening in Ossendrecht, schrijft minister Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorig jaar kwam een instructeur om het leven toen hij werd geraakt door kogels die werden afgevuurd tijdens een schiettraining. In een rapport concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat er van alles misging bij het schietincident. Zo was onder meer het schiethuis in Ossendrecht ongeschikt.

Eerst controle

Dijkhoff zegt dat het elitekorps van de landmacht na het rapport niet meer met scherp schiet tijdens oefeningen, in ieder geval tot eind dit jaar. Eerst controleert het KCT of alle regelgeving, het lesmateriaal en de veiligheidsanalyses bij schietopleidingen volledig op orde zijn.

"Zolang niet is vastgesteld dat dit inderdaad het geval is, schiet het KCT niet met scherpe munitie bij oefeningen en trainingen", schrijft Dijkhoff.

360-gradenschiethuis

Verder staat in de brief dat het nog zeker twee jaar gaat duren voordat de commando's de beschikking krijgen over een eigen 360-gradenschiethuis. In zo'n ruimte worden met houten latjes en linnen doeken kamers nagemaakt.

"Het KCT krijgt een eigen schiethuis, met een 360-gradenschietbaan, dat voldoet aan de geldende veiligheidseisen en waar tactische schietoefeningen met scherpe munitie kunnen worden uitgevoerd."

Afgelopen juli werd besloten om de oefeningen van het Korps Commandotroepen grotendeels stil te leggen, omdat de veiligheid van de elitesoldaten niet gegarandeerd kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl