Vakantieman Frits Bom ANP

'Vakantieman' Frits Bom (73) overleden

time icon Aangepast

Oud-presentator Frits Bom is op 73-jarige leeftijd overleden. Zijn familie maakte bekend dat hij na een kort ziekbed is overleden in Spanje, waar hij woonde.

Bom werkte aan het begin van zijn carrière enkele jaren voor het NOS Journaal, maar maakte naam vanaf eind jaren zeventig met consumentenprogramma's bij de VARA als De Ombudsman en De Konsumentenman.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Televisiemaker Frits Bom (73) overleden

Daarmee stond Bom aan de wieg van consumentenprogramma's in Nederland. Programma's als Radar en Groeten van Max zijn schatplichtig aan zijn werk. Doordat geschillen voor een miljoenenpubliek werden opgelost op televisie, werden consumenten ook mondiger.

"In de loop der jaren is er veel verbeterd", zei Bom eens. "Grote bedrijven hebben tegenwoordig allemaal een volwassen afdeling waar klachten worden afgehandeld. Er is veel meer nazorg, de klanten worden beter geholpen."

Vakantieman, gezellig hè!

Bekende kreet uit Boms programma

Eind jaren tachtig vertrok Bom na ruzie met VARA-voorzitter Marcel van Dam naar de net opgerichte commerciële zender RTL4. Daar maakte hij De Vakantieman, een consumentenprogramma over vakanties. Door dat programma werd "Vakantieman, gezellig hè!" een bekende kreet van Nederlanders in het buitenland.

In het programma zat ook een onderdeel waarbij vakantiegangers op een wereldkaart moesten aanwijzen waar ze op dat moment waren. Daarbij kwam vaak een schokkende onwetendheid aan het licht.

"Ik vind dat informatie beter overkomt in combinatie met amusement", zei Bom ooit over zijn werkwijze.

STER Reclame