De boekwinkel aan de Cillierstraat in Den Haag
NOS Nieuws

Den Haag eist voor rechter opnieuw einde aan illegale gebedsdiensten

De islamitische stichting Qanitoen moet onmiddellijk stoppen met gebedsdiensten in een bedrijfspand in Den Haag, eist de gemeente bij de rechter. Den Haag heeft al vaker gezegd dat Qanitoen het pand niet langer als gebedsruimte mag gebruiken.

In het gebouw aan de Cilliersstraat is officieel een islamitische boekwinkel gevestigd, maar volgens de gemeente worden er geregeld diensten gehouden. Zo zou er elke vrijdag een vrijdaggebed plaatsvinden, terwijl in de erfpachtakte staat dat het pand alleen als bedrijfsruimte mag worden gebruikt.

Qanitoen spreekt de beschuldigingen tegen en zegt dat leden van de stichting alleen samenkomen en samen lezen in de boekwinkel. Een woordvoerder zei in de rechtbank dat de gemeente de stichting systematisch tegenwerkt. Qanitoen zou anders worden behandeld dan andere religieuze organisaties.

Omstreden imam

De gemeente tikte de stichting eerder ook op de vingers omdat de omstreden imam Fawaz Jneid in het pand aan de Cilliersstraat preekte. Jneid vervloekte in het verleden onder anderen columnist Theo van Gogh en politica Ayaan Hirsi Ali. De imam kreeg in augustus een gebiedsverbod. Volgens de stichting Qanitoen is hij sindsdien niet meer in de boekwinkel geweest.

Na eerdere aanmaningen wil de gemeente nu via de rechter afdwingen dat Qanitoen stopt met de gebedsdiensten in het pand. Als de stichting er toch wil bidden, moet zij een officieel verzoek daartoe indienen. "Ze hebben zelf een pand gekocht dat daar niet voor mag worden gebruikt", zei de advocaat van de gemeente. "Terwijl 200 meter verderop een moskee is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl