De Catalanen treuzelen: vijf verhalen die uitleggen waarom

Aangepast
AFP

Opnieuw een spannende dag in Spanje vandaag. Premier Rajoy had de Catalanen tot 10.00 uur de tijd gegeven om af te zien van onafhankelijkheid.

Maar de Catalaanse regiopresident Puidgemont heeft geen uitsluitsel gegeven. Het wachten is op de reactie uit Madrid.

Sinds de uitslag van het referendum een overduidelijke voorkeur voor een eigen staat liet zien, is de strijd tussen Madrid en Barcelona verhard. Het draait om het bewaren van de Spaanse eenheid, maar er speelt meer. Beide regeringen hebben bijvoorbeeld ook een eigen politieke agenda, lees je in dit artikel:

Carles Puidgemont schuift de onafhankelijkheidsverklaring al weken voor zich uit, terwijl zijn positie steeds benarder wordt. Aan de ene kant dreigt de Spaanse regering met het aanstellen van een bewindvoerder, aan de andere kant verliest de regiopresident de steun van zijn nationalistische achterban als hij de onafhankelijkheid niet uitroept. De Catalaanse leider zit in een spagaat.

Mocht het inderdaad zover komen dat Puigdemont de onafhankelijkheid van Catalonië uitroept: wat moet zijn nieuwe land dan allemaal doen? Van het kiezen van een staatsvorm tot het onderhandelen over het lidmaatschap van internationale organisaties, het zal allemaal moeten gebeuren. Onafhankelijkheid voor dummies:

Wanneer een regio onafhankelijk wil worden, brengt dat uiteraard ook economische gevolgen met zich mee. Dat was dan ook een argument van voorstanders van een eigen staat. Zij willen dat Catalonië op eigen benen staat, zodat ze hun zuurverdiende geld niet meer met de rest van Spanje hoeven delen. Maar het is erg de vraag of de Catalanen financieel zullen profiteren van hun onafhankelijkheid.

Overigens wil lang niet iedereen in Catalonië onafhankelijkheid. De opkomst bij het referendum was bijvoorbeeld maar 42 procent. Na de klinkende overwinning van het ja-kamp gingen uiteindelijk ook de tegenstanders van een eigen Catalaanse staat de straat op, de 'stille' helft.

STER Reclame