AFP
NOS NieuwsAangepast

'Lichaam verdwenen Argentijnse activist gevonden'

In Argentinië is mogelijk het lichaam gevonden van de vermiste activist Santiago Maldonado. Hij werd op 1 augustus voor het laatst gezien tijdens een protestactie van een inheemse bevolkingsgroep in het zuiden van het land.

De kustwacht vond het lichaam in de provincie Chubet, zo'n 1800 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Buenos Aires. Zijn familie wil de vondst nog niet bevestigen, maar meldde wel dat op de vindplaats de identiteitskaart en een jas van Maldonado zijn gevonden. Een anonieme functionaris zei tegen persbureau AP dat er "redenen zijn" om aan te nemen dat het om het lichaam van de activist gaat.

Het lichaam werd gevonden in de buurt van de plek waar de Argentijn voor het laatst werd gezien. Hij demonstreerde daar voor de rechten van de inheemse Mapuche-indianen: zij eisen een stuk land terug, dat nu in handen is van de Italiaanse kledingfabrikant Benetton.

Wat er precies met Maldonado is gebeurd in de uren voor zijn vermissing is niet duidelijk: getuigen zeggen dat de 28-jarige man werd opgepakt bij een wegversperring. Maar er kwam geen officiële bevestiging en de politie ontkende iets verkeerds te hebben gedaan.

Campagne opgeschort

De verdwijning van Maldonado leidde de afgelopen weken tot een storm van kritiek en oproer in Argentinië. De zaak deed mensen denken aan de militaire dictatuur van 1976 tot 1983, waarbij zo'n 30.000 politieke tegenstanders verdwenen. Mensenrechtenorganisaties, vakbondsleiders en andere groepen riepen de regering van president Macri op meer te doen om de man te vinden. Ook U2-zanger Bono kaartte de kwestie aan bij Macri.

De Argentijnen gaan zondag naar de stembus voor tussentijdse verkiezingen. Zowel regerings- als oppositiepartijen hebben de campagne vanwege de vondst van het lichaam opgeschort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl