De vastgelopen Seatrout bij Bath
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Renovatie vaargeul bij Zeeuwse Bath begonnen

De herstelwerkzaamheden aan de vaargeul bij Bath zijn begonnen. De geul werd beschadigd doordat twee schepen er in korte tijd vastliepen. De Jupiter en Seatrout zaten allebei vast bij de Zeeuwse plaats.

Vooral de Jupiter, een Chinees containerschip van 366 meter lang, maakte een groot gat in de vaargeul.

De aannemer begint vandaag met de klus, die twee weken gaat duren. Over een breedte van honderd meter worden fijn zand en stenen neergelegd om het gat te dichten. Ook de oevers worden aangepakt, daar worden nieuwe stenen neergelegd.

'Als het niet hersteld wordt, loopt de dijk gevaar'

De kosten zullen ongeveer 5 ton zijn, zegt Rijkswaterstaat. "Dat gaan we in eerste instantie voorschieten, maar het is zeker de bedoeling om dat te gaan verhalen bij de verzekeraars van de schepen."

"Als we helemaal niets zouden doen, kan de geul dieper worden. Dan zou de dijk in gevaar kunnen komen," zegt Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat tegen Omroep Zeeland.

Veel van de werkzaamheden zullen mensen niet zien in het Nauw van Bath. Het grootste deel wordt onder water hersteld. "Maar als het klaar is, ligt de geul er voor de komende jaren weer hartstikke goed bij."

De reparaties zouden eigenlijk voor 1 oktober al klaar moeten zijn, omdat dat het begin van het stormseizoen is. Dat is niet gelukt. Rijkswaterstaat gaat er nu van uit dat de oever voor 1 november helemaal is hersteld.

Advertentie via Ster.nl