Filipijnse militairen op patrouille door een verwoest deel van Marawi AFP

President Filipijnen verklaart Marawi bevrijd van IS

tijd van publicatie Aangepast

Het Filipijnse leger heeft de stad Marawi heroverd op Islamitische Staat. "Ik verklaar Marawi bevrijd van de terroristen", zei president Duterte vandaag bij een verrassingsbezoek. "Laat dit het begin zijn van de wederopbouw."

Extremistische strijders gelieerd aan IS namen eind mei de stad op het zuidelijk eiland Mindanao in. De herovering heeft bijna vijf maanden geduurd.

"De overheid en het leger hebben zich daar enorm op verkeken", zegt correspondent Michel Maas. "Ze hadden het aanvankelijke over een klein groepje gewapende jongelui, dat ze in een dag of drie zouden verslaan."

Het was een heel serieuze bezetting in plaats van zomaar een aanval.

Correspondent Michel Maas

Later bleek dat honderden terroristen zich hadden verschanst in de stad. Bovendien hadden ze grote voorraden aan wapens, munitie en voedsel aangelegd.

Maas: "Militairen hebben echt elke straat moeten uitkammen. Ze hebben om elk huis moeten vechten, want die IS-strijders hebben tot het laatste moment verzet geleverd."

Het dodental is hoog. "Nu het allemaal voorbij is, zijn er meer dan 800 dode rebellen geteld. Het was een heel serieuze bezetting in plaats van zomaar een aanval."

President Duterte in Marawi AFP

Er zijn nog enkele tientallen strijders actief in de stad, maar die kunnen volgens de hoogste baas van het leger weinig meer uithalen. "Ze zitten zonder leider en hebben geen ondersteuning meer", zei generaal Ano. Wel hebben ze ongeveer twintig gijzelaars bij zich.

Gisteren meldde het Filipijnse leger de dood van de laatste twee overgebleven IS-leiders in Marawi.

STER reclame