Een voedseluitdeling van de VN onder Rohingya's in Myanmar in april van dit jaar EPA

De VN is in verlegenheid gebracht omdat het een rapport over hongersnood onder Rohingya-kinderen in Myanmar heeft teruggetrokken. Dat gebeurde onder druk van de regering van Myanmar, schrijft The Guardian.

Rapporteurs van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) hadden dit voorjaar vastgesteld dat voedseltekort bij 80.000 Rohingya-kinderen tot ernstige ondervoeding en gevaarlijk gewichtsverlies had geleid.

Het tekort was een gevolg van de campagne van het Myanmarese leger tegen de Rohingya.

Offline

Het zes pagina's tellende rapport werd in juli gepubliceerd, maar op verzoek van de regering van Myanmar offline gehaald.

In plaats daarvan verscheen een verklaring waarin stond dat het WFP en Myanmar gezamenlijk een nieuwe versie zouden maken, en ook dat uit het oorspronkelijke rapport niet moest worden geciteerd.

Het rapport is nog terug te vinden op de site van een organisatie die opkomt voor de Rohingya en andere minderheden in Myanmar.

Bang

Correspondent Michel Maas zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het niet de eerste keer is dat de rol van de VN, maar ook die van andere buitenlandse hulporganisaties in Myanmar, wordt bekritiseerd. Deze hulpverleners zouden het de regering van Myanmar voortdurend naar de zin willen maken.

"Kritiek op de regering over de behandeling van de Rohingya wordt ingeslikt, liefst praten ze helemaal niet over de Rohingya", zegt Maas.

"Ze zijn gewoon bang dat ze hun positie verspelen en willen de contacten met de nieuwe regering van Aung San Suu Kyi niet verpesten. Die houding heeft ertoe geleid dat de buitenlandse organisaties veel minder kritisch zijn dan ze zouden kunnen zijn."

Te laat

Eind augustus escaleerde de situatie in Rakhine, na een aanval van Rohingya-militanten op een legerbasis en controleposten van het leger.

Een half miljoen Rohingya vluchtte sindsdien naar Bangladesh om aan de wraak van de militairen te ontkomen.

De Britse krant The Guardian schrijft ook dat de hoogste VN-medewerker in Myanmar nog deze maand opstapt. Zij zou een kritisch rapport over het optreden van de VN in Myanmar binnenskamers hebben gehouden.

STER reclame