Syrische kinderen in een van de vele opvangkampen in Libanon
NOS NieuwsAangepast

Libanon weet zich geen raad meer met Syrische vluchtelingen

Voor Libanon is nu echt de grens bereikt, zegt president Aoun. Het land is niet meer in staat goed te zorgen voor de ongeveer 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen die er in opvangkampen zitten. Er moet snel worden gekeken naar de mogelijkheden om vluchtelingen terug te sturen naar de delen van Syrië waar het rustiger is geworden.

Aoun sprak vandaag in Beiroet met vertegenwoordigers van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, de Europese Unie en de Arabische Liga. Hij deed een dringende oproep aan de wereldleiders om mee te helpen aan een oplossing voor de problemen van Libanon, waar de Syrische vluchtelingen een kwart van de totale populatie uitmaken.

Het is volgens Aoun het beste om de Syriërs veilig te laten terugkeren naar hun eigen land. Maar hij wil mensen niet dwingen terug te gaan naar gebied waar ze mogelijk worden vervolgd of waar ze doelwit worden van wraakacties omdat ze Syrië zijn ontvlucht.

Spanningen

De jarenlange aanwezigheid van zoveel overwegend soennitische Syriërs is in Libanon ook een gevoelige kwestie omdat sommige politici bang zijn voor spanningen tussen bevolkingsgroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl