Truus van Gog | Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

Prijs van het Vrije Woord toegekend aan journaliste Minka Nijhuis

De Prijs van het Vrije Woord is toegekend aan de journaliste Minka Nijhuis. Volgende week woensdag is de uitreiking in Nieuwspoort in Den Haag, het perscentrum dat de prijs in het leven heeft geroepen.

Nijhuis schrijft al meer dan 25 jaar over conflictgebieden voor onder andere Trouw, NRC Handelsblad, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. De laatste jaren was ze in Cambodja, Birma, Oost-Timor, Irak, Afghanistan en Syrië. Ze heeft ook boeken over die onderwerpen op haar naam staan. De jury vindt dat ze in haar werk vooral laat zien hoe burgers het slachtoffer worden van oorlogen en dictaturen.

De prijs wordt elke vijf jaar toegekend aan een persoon of instantie die zich onderscheidt met activiteiten op het gebied van mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting. De winnaar krijgt een werk van de Haagse kunstenares Liesbeth Busman, een oorkonde en 5000 euro.

In 2007 werd de prijs voor het eerst uitgereikt, aan oud-minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel voor zijn jarenlange inzet voor vrede en veiligheid en mensenrechten. Vijf jaar geleden werd Hans Verploeg onderscheiden, als voorvechter van de persvrijheid en als oprichter van de Free Voice en Press Now.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl