NOS SportAangepast

Bij Kampong lopen Spanje en Catalonië door elkaar heen

Bij de hockeyvrouwen van Kampong heeft de Catalaanse coach Santi Freixa een Spaanse en een Catalaanse speelster in zijn selectie. Zij kijken met lede ogen naar de ontwikkelingen in hun verdeelde land.

Bij Kampong lopen Spanje en Catalonië door elkaar heen

"We zitten in een lastige situatie, maar mijn familie woont op grote afstand van het conflictgebied." Zo omschrijft de Spaanse Maria Lopez de situatie in Catalonië.

Ook de Catalaanse Georgina Oliva speelt bij Kampong. Zij wil geen Spaans praten, maar uit zich in het Engels. "Ik wil er graag zijn om mijn afkeer te uiten over het geweld tegen de Catalanen. We moeten afwachten wat de Catalaanse regering nu gaat doen."

Spannende dag

De Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont moet voor 10.00 uur vandaag aan de centrale regering in Madrid duidelijk maken of hij de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen of niet. Een spannende dag dus.

Waarom willen de Catalanen eigenlijk onafhankelijk worden?

Tussen Lopez en Oliva bestaat in ieder geval geen haat en nijd. "We zijn er weinig mee bezig. Soms bespreken we het wel. Iedereen heeft zijn eigen mening, maar we houden ons op de vlakte", aldus Lopez.

"Soms bespreken we het en geven we onze mening. We hebben de vrijheid om te zeggen wat we vinden. Wij zijn nog steeds bevriend en hebben geen problemen met elkaar", zegt Oliva.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl