Studio Voetbal 16 oktober 2017
NOS VoetbalAangepast

'Klaar. Punt. Einde voor Advocaat bij Oranje'

In de week van de uitschakeling van Oranje voor het WK zitten voor- en tegenstanders van Dick Advocaat aan tafel bij Studio Voetbal. "Advocaat heeft het uitstekend gedaan", vindt Zeljko Petrovic, in het verleden assistent van Advocaat bij Servië en Sunderland.

Pierre van Hooijdonk kan het niet geloven. "Grapje? Dat kan je toch niet zeggen. Het missen van het WK is niet de schuld van Advocaat, maar hij heeft niet maximaal gepresteerd. We hebben zeventien miljoen bondscoaches, maar voor drie pure aanvallers en Sneijder op tien tegen Frankrijk had maar één van die zeventien miljoen gekozen. Dat was onze bondscoach."

"Ik begrijp je niet", aldus Petrovic. "Met vier van de vijf wedstrijden winnen, zit je normaal gesproken in de play-offs, maar de pech was dat Zweden van Frankrijk won. Dat was het probleem."

'Medelijden met Dolberg en Huntelaar'

Wat Petrovic betreft, mogen Advocaat en assistent Ruud Gullit blijven en op dat punt krijgt hij bijval van een andere gast, Jon Dahl Tomasson, assistent-bondscoach van Denemarken. "Ik zou het niet vreemd vinden", aldus Tomasson. "Advocaat kent de groep goed en het zou rust geven. Het is veel te onrustig bij Oranje."

'Medelijden met Huntelaar en Dolberg'

Tomasson erkent dat het bij Denemarken ook onrustig was toen hij in maart 2016 bij de nationale ploeg aan de slag ging, maar zegt dat de sfeer nu goed is door de recente resultaten onder bondscoach Åge Hareide. Denemarken mag zich opmaken voor de play-offs om een WK-ticket en Tomasson houdt de vorm van de twee Deense spitsen in de top van de eredivisie goed in de gaten.

'Feyenoord mist Dirk Kuijt'

Feyenoorder Nicolai Jørgensen maakte tegen PEC Zwolle zijn rentree, terwijl Ajacied Kasper Dolberg het moeilijk heeft in Amsterdam. "Nicolai miste in het begin van dit seizoen Dirk Kuijt", zegt Tomasson. "Het is moeilijk met buitenspelers die alleen maar naar binnen trekken. Kuijt trok altijd veel aandacht naar zich toe in het zestienmetergebied."

Volgens Tomasson had Dolberg vorig seizoen veel baat bij de arbeid die Bertrand Traoré verrichtte. "Die werd heel erg onderschat", aldus de Deen. "Neres is niet te vergelijken met Traoré." Pierre van Hooijdonk gaat een stapje verder en is niet te spreken over de buitenspelers van Ajax. "Ik heb medelijden met Huntelaar of Dolberg", zegt Van Hooijdonk.

'Het is mooi geweest'

Terug naar Oranje. Hoewel hij eerder had gezegd aan het eind van dit jaar te vertrekken bij het Nederlands elftal, liet Advocaat na afloop van het duel met Zweden blijken dat wat hem betreft de deur naar Oranje toch nog op een kier staat. Dat verbaasde Arno Vermeulen, chef commentatoren bij de NOS. "Ik mag aannemen dat de KNVB dat niet doet. Pierre heeft gelijk. Hij heeft het niet goed gedaan. Het is mooi geweest. Punt. Einde."

'Wie kan concurreren met Dick Advocaat?'

"Wat willen jullie?", vraagt Petrovic zich af. "Verjongen of kwaliteit? Wie kan concurreren met Advocaat?"

Vermeulen noemt voormalig Borussia Dortmund-trainer Thomas Tuchel. "Wil die naar Nederland komen?" vraagt Petrovic zich af. "Ik zou Pep Guardiola wel willen... Het is nog erger als iemand nee zegt tegen Oranje. Voordat je naar Duitsland afreist om hem te vragen, moet je weten of hij wil."

"Advocaat heeft mij teleurgesteld", aldus Van Hooijdonk. "Als je met zo veel ervaring zulke keuzes maakt, stelt ervaring niks voor. Daarom moeten we niet doorgaan met Advocaat. Een buitenlander moet met een grote bezem door de Hollandse School gaan. En Gullit mag erbij blijven en dan nog een jonge Hollandse assistent erbij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl