De kerk in Reusel
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Omstreden pastoor uit Brabantse Reusel stapt op

De omstreden pastoor Karel van Roosmalen uit Reusel stapt op. Hij maakte ruzie met het koor, de koster en vrijwilligers van de kerk in het dorp bij Eindhoven.

Van Roosmalen is het niet eens met het beleid van bisschop Gerard de Korte van Den Bosch. De pastoor vindt dat door het toestaan van woord- en communiediensten de eucharistie op het tweede plan komt.

Ook verwijt Van Roosmalen de bisschop dat bij hem 'de Kerk overbodig is geworden bij het afscheid van een overledene'. Omdat De Korte wil 'dat de priester ook present moet zijn in crematoria en daar het afscheid moet voorzien van gebed'.

Per 1 januari

"Het handelen en de stellingname van monseigneur De Korte inzake het wel en wee van de parochie is voor mij alle aanleiding om mijn werkzaamheden als pastoor te doen eindigen", schrijft Van Roosmalen in een brief. De pastoor heeft de bisschop verzocht hem per 1 januari ontslag te verlenen en die heeft hiermee ingestemd.

Begin september zei het bisdom nog dat de pastoor gewoon kon aanblijven. Parochianen in Reusel eisten toen al zijn ontslag. Hij werd omschreven als rechtlijnig, lichtgeraakt en koppig. De geestelijke zou er niet voor terugdeinzen kerkgangers te kwetsen.

Frank Rovers die een actiegroep oprichtte om de pastoor weg te krijgen, reageert bij Omroep Brabant verheugd. "Dit is geweldig nieuws." Om eraan toe te voegen dat hij thuis letterlijk de vlag heeft uitgehangen. "Het enige wat we wilden, is dat deze man uit Reusel wegging. En dat is ons in betrekkelijk korte tijd gelukt", zegt Rovers.

Waalwijk

Van 2006 tot 2011 was Van Roosmalen nog pastoor in Waalwijk. Ook daar waren veel parochianen niet blij met hem. Vanuit Waalwijk kwam hij naar Reusel.

Advertentie via Ster.nl