Parcoursrecord Cherono in Amsterdam, Nederlands record Nageeye Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Keniaan Lawrence Cherono heeft de marathon van Amsterdam aan een nieuw parcoursrecord geholpen. De Keniaan won de marathon in 2.05.09, waarmee hij de vorig jaar neergezette toptijd van 2.05.21 uit de boeken liep. Cherono bleef na een mooi duel zijn landgenoot Norbert Kigen net voor.

Nederlands record Nageeye

Abdi Nageeye is de nieuwe Nederlandse recordhouder. De geboren Somaliër, die ook de Nederlandse titel veroverde, finishte als negende in 2 uur, 8 minuten en 16 seconden. Daarmee was hij vijf seconden sneller dan het oude record van Kamiel Maase, die tien jaar geleden in 2.08.21 finishte.

Nageeye (28) kreeg in het eerste deel van de marathon steun van Michel Butter en Khalid Choukoud, de nummer twee en drie van de Nederlandse marathontop. Zij deden in Amsterdam niet mee in de titelstrijd. De twee maakten op marathongebied andere keuzes voor het najaar.

Tweede deel

"Ik dacht dat ik het niet zou halen", zei de opvolger van Kamiel Maase. "Als in de slotfase blijkt dat het wel kan, vergeet je de vermoeidheid." Nageeye liep een voortreffelijk tweede deel van de marathon. Zijn aanvankelijke achterstand op het schema van het record van Maase poetste hij in de laatste zeven kilometer weg.

Abdi Nageeye tijdens zijn recordrace in Amsterdam ANP

Amsterdam, dat al jaren jacht maakt op een winnaar met een tijd onder de 2 uur en 5 minuten, zette zondag in op een brede groep lopers met een tijd in de 2 uur en 5 minuten achter hun naam. Van die favorieten bleven er in de slotfase weinig over. Tesfaye Abera, met 2.04.24 de snelste man op papier, ging er als laatste van de grote favorieten af. Dat was na ruim 33 kilometer.

Voor hem waren lopers als de drievoudig winnaar Wilson Chebet (2.05.27), Laban Korir (2.05.54) en Stephen Chebogut (2.05.52) al aan het front verdwenen. Chebet stapte zelfs uit.

Vijf koplopers

Na 35 kilometer telde de kopgroep nog vijf lopers; de Ethiopiër Mule Wasihun en de Kenianen Amos Kipruto, Lawrence Cherono, Norbert Kigen en Abraham Kiptum. De laatste was een outsider in Amsterdam met een persoonlijk record van 2.14.48.

Vier kilometer voor het einde viel het doek voor Wasihun en Kipruto. Cherono, die al veel sleurwerk aan kop had gedaan, bleek over de meeste inhoud te beschikken. Kiptum boog als eerste en in het Olympisch Stadion moest ook Kigen (2.05.10) zich gewonnen geven. Kiptum werd derde en haalde met 2.05.26 ruim negen minuten van zijn persoonlijk record af.

Bekele snelste vrouw

Tadelech Bekele onderstreepte haar favorietenrol bij de vrouwen met een persoonlijk record. De Ethiopische zegevierde in 2.21.53, ruim sneller dan haar oude pr van 2.22.23. Dat liep ze in mei in Praag.

Mireille Baart veroverde met een tijd van 2.44.21 de Nederlandse titel.

STER reclame