PSV-spits Jürgen Locadia
NOS VoetbalAangepast

YouTube moet van Locadia een topspits maken

Jürgen Locadia zit waarschijnlijk in de beste periode van zijn carrière. Eerste spits van PSV, met vijf goals tweede op de topscorerslijst van de club (achter Hirving Lozano) en dicht bij een debuut voor het Nederlands elftal.

Het geheim achter het succes zit 'm misschien wel in zijn telefoon. Locadia kijkt de hele dag door op YouTube. Niet voor lollige filmpjes of housemuziek (zijn andere passie), maar om te leren. Beelden kijken van topspitsen, met name die uit de Premier League.

"Ik kijk veel naar Harry Kane, Sergio Agüero en Romelu Lukaku. Ik hoor van mensen om mij heen dat ik obsessief ben omdat ik de hele dag naar voetbal kijk. Maar het geeft mij een goed gevoel", vertelt hij in aanloop naar het uitduel met VVV-Venlo.

Locadia 'geobsedeerd' door voetbal: ik kijk de hele dag

Het zegt wat over de gretigheid van de 23-jarige Locadia, om wie bijna elk jaar een zweem van negativiteit hangt.

Of het nu gaat om zijn goudkleurige Porsche, de dag dat hij niet kwam opdagen tijdens een training of, onlangs, zijn uitspraken over motivatieproblemen na de Europese uitschakeling van PSV in Osijek; vaak klonk er kritiek op Locadia, ook van zijn eigen fans.

'Go with the flow'

Locadia spreekt met zijn voeten en is dit seizoen, in tegenstelling tot alle voorgaande jaren, de onbetwiste nummer één voor de spitspositie. Vorige maand maakte hij vier goals tegen FC Utrecht.

Hoe hij dat voor elkaar krijgt? "Niet te veel stressen en denken. Gewoon op intuïtie gaan. Go with the flow", vertelt hij ontspannen.

Zijn eigen goals kijkt hij trouwens niet terug, zo bescheiden is hij dan ook wel weer. "Ik ga toch niet naar mezelf op YouTube kijken?"

Hoe Robben zijn acties uitvoert op snelheid, met lef en durf. Ik denk dat ik daar veel van kan leren.

Jürgen Locadia

Vanmiddag staat Locadia op het veld in Venlo, tegen VVV. Bijzonder is dat hij daar vijf jaar geleden uitgerekend zijn competitiedebuut voor PSV maakte. Als invaller maakte hij direct een hattrick tegen de Limburgse ploeg.

De ontwikkeling die hij sinds die wedstrijd in Venlo heeft doorgemaakt, stemt hem tevreden. "Ik ben volwassener in mijn spel, maak betere keuzes en ben veelzijdiger geworden", vertelt hij met enige trots.

Jürgen Locadia in duel met Daryl Janmaat tijdens een training van Oranje

Locadia begint ook te stralen als Oranje ter sprake komt. De spits werd opgenomen in de definitieve selectie voor de WK-kwalificatieduels met Wit-Rusland en Zweden. Tot een debuut kwam het niet, maar leerzaam was het wel.

Daarbij had Locadia het geluk dat hij voor beelden van Arjen Robben niet het internet op hoefde te gaan. De 96-voudig international stond immers samen met hem op het veld.

"Hoe hij zich voorbereidt en traint. Hoe hij z'n acties uitvoert op snelheid, met lef en durf. Ik denk dat ik daar veel van kan leren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl